12-metė per „Mensa“ intelekto koeficiento testą surinko maksimalų balą  (3)

Viena 12 metų moksleivė per „Mensa“ intelekto koeficiento testą surinko maksimalų balų skaičių. Tokį rezultatą pasiekia tik 1 proc. žmonių, sprendžiančių įstojimo į šią organizaciją testą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lydia Sebastian Birkbeko koledže Londone užbaigė „Cattell III B“ testą, kurį rengia „Mensa“ – aukštą intelekto koeficientą turinčių žmonių draugija, ir jai dar liko laisvų minučių, rašo theguardian.com. Lydia visus metus prašė savo tėvų leisti jai atlikti šį testą. Galiausiai ji išlaikė egzaminą per moksleivių atostogas.

Jos ryžtas atsipirko: mergaitė surinko 162 balus – maksimalų įmanomą rezultatą atliekant egzamino testą, kuriame daugiausia dėmesio skiriama verbalinio mąstymo sugebėjimams.

„Iš pradžių tikrai nervinausi, bet kai pradėjau, buvo kur kas lengviau, negu tikėjausi, ir tuomet atsipalaidavau“, - pasakojo Lydia iš Esekso grafystės Langamo miesto.

Ji teigė, kad testas metė iššūkį jos kalbiniams sugebėjimams, įskaitant analogijas ir apibrėžimus, bei loginiam mąstymui.

Jos tėvas Arunas Sebastianas, Kolčesterio ligoninėje dirbantis radiologu, pasakojo, kad jo duktė internete pati ieškodavo intelekto koeficiento testų ir jais intensyviai domėdavosi. Tuomet mergaitės motina pasiūlė juos išspręsti. „Apie tai ji kalbėjo daugiau kaip metus. Kai sužinojau, kad ji surinko maksimalų balų skaičių, buvau priblokštas, kaip ir mano žmona“, - teigė jis.

Moksleivė po tris kartus buvo perskaičiusi visas septynias Hario Poterio serijos knygas. Lydia, vienintelis vaikas šeimoje, turi talentų ir kitose srityse – nuo ketverių metų ji griežia smuiku. Kūdikystėje ji pradėjo kalbėti sulaukusi vos šešių mėnesių, sakė tėvai.

„Tuo metu buvau gydytojas rezidentas, o mano žmona studijavo chemiją. Savaitgaliais manęs nebūdavo namuose ir ji man telefonu pasakydavo kelis žodžius“, - sakė tėtis.

Nors tik 1 proc. „Mensa“ testus laikančių žmonių surenka aukščiausią balą, Lydia nėra pirmasis vaikas, tobulai išsprendęs šį testą. Šiais metais puikių rezultatų pasiekė ir 12 metų Nicole Barr iš Esekso grafystės Harlou miesto ir 10 metų Aahil Jouher iš Blakberno.

Psichologė Amanda Potter iš Didžiosios Britanijos psichologų draugijos sakė: „Nors kiekvieno asmens sėkmei yra svarbūs pakankami kognityvinai sugebėjimai, svarbūs yra ir emocinis bei socialinis intelektai“.

Tačiau intelekto koeficiento testai vis tiek yra reikalingi, nes padeda organizacijoms įvertinti būsimus žmogaus sugebėjimus. „Mes tikriname intelektą, nes norime suprasti, kiek žmogus yra imlus mokymuisi ir naujai informacijai, kaip jis sugeba tvarkytis su dviprasmybėmis ir keblumais ir kiek gali mąstyti savo galva“, - sakė ji.

„Mensa“ prižiūrimas intelekto koeficiento testas yra padalytas į dvi dalis, kurioms siekiama išmatuoti mąstymo žvitrumą. „Cattell III B“ turi 150 klausimų, kuriais dažnai siekiama įvertinti pateiktų tekstų ištraukų supratimą. Maksimalus balas suaugusiems yra 161, o asmenimis iki 18 metų – 162.

Antrasis testas „Cattell Culture Fair III A“ yra daugiausia sudarytas iš grafikų ir turi 50 klausimų. Maksimalus šio testo balas yra 183. Šiame teste nėra žodžių – tai panaikina trūkumą, kai anglų kalba nėra gimtoji, ar tokias kalbos apdorojimo problemas kaip disleksija, nurodo „Mensa“.

2 proc. žmonių, gavusių aukščiausius balus, sulaukia kvietimo prisijungti prie „Mensa“. Šiuo metu šiai organizacijai priklauso tik maždaug 1500 narių, dar neturinčių 18 metų. Jauniausiam „Mensa“ Didžiojoje Britanijoje nariui yra keturi metai, vyriausiajam – 104.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: