Geros naujienos kavos mėgėjams: įvertintos visos šio gėrimo grėsmės  (0)

Mokslininkai teigia, kad padažnėjęs širdies plakimas atsiranda ne dėl kavos, net jei per dieną išgeriate šešis kavos puodelius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis daugiau tyrimų rodo, kad kava sveikatai nekenkia, tik tamsina dantų emalį, rašo sciencenordic.com.

Naujas tyrimas rodo, kad širdies aritmijai kava neturi jokios įtakos

„Neradome sąsajų tarp aritmijos ir kavos, netgi išgeriant šešis puodelius per dieną, – teigė tyrimui vadovavusi švedė profesorė Susanna Larsson. – Tad mėgaukitės kava, tik, žinoma, saikingai.“ Tyrimas aprašytas moksliniame žurnale „BMC Medicine“.

Daugiau džiugių žinių kavos mėgėjams

S. Larsson teigimu, tyrimas taip pat parodė, kad kava mažina antrojo tipo diabeto, insulto, išeminės širdies ligos riziką. Tiesa, remdamasi ankstesniu tyrimu ji pataria negerti daugiau nei trijų kavos puodelių per dieną.

„Tiesą sakant, nežinau nė vienos ligos, kurią sukeltų konkrečiai kava“, – teigė mokslininkė.

Didelis Švedijoje atliktas tyrimas

Švedijoje buvo atliktas tyrimas – didelė respondentų grupė atsakė į klausimus apie kavos gėrimą. Tyrime 1997 m. dalyvavo 40 000 vyrų ir 35 000 moterų. Paskui 12 metų buvo stebima jų sveikata. Per tą laikotarpį kai kuriems išsivystė širdies aritmija, tačiau mokslininkai nerado įrodymų, kad dėl to būtų buvusi kalta kava.

Klausimų vis tik lieka

Danų profesorius Kjeldas Hermansenas sako, kad tyrėjai nenurodė, kokią kavą tiriamieji gėrė – su kofeinu ar be kofeino. Na o S. Larsson teigia, kad Švedijoje kavos be kofeino išgeriama tiek nedaug, jog tyrimo rezultatai atspindi kavos su kofeinu vartojimą.

Ar vyrų ir moterų organizmas skirtingai reaguoja į kavą?

Anot S. Larsson, kai kurie duomenys rodė, jog nesaikingas kavos gėrimas kiek didina širdies aritmijos riziką vyrams, tačiau statistiškai duomenys buvo negausūs, tad svarių išvadų pateikti negalima.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(6)
(14)

Komentarai (0)