Ėmė plisti atsparumas „paskutinio šanso“ antibiotikams  (7)

Naujas genas suteikia bakterijai atsparumą polimiksinams, kurie dažnai būna paskutinė gelbėjimo priemonė. Esantis judrioje plazmidėje MCR-1, jis lengvai perduodamas netgi tarp skirtingos rūšies mikrobų, ir jau ėmė pllisti, gąsdindamas medikus ir mokslininkus. Darbas paskelbtas žurnale The Lancet Infectious Disease.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Polimiksinai – antibiotikų grupė, priskiriama „paskutinio šanso“ preparatams, kurių griebiamasi, kai įprastų gydymo priemonių arsenalas išsenka. Efektyviausiai jie veikia prieš melsvojo puvinio lazdeles pseudomonas (Pseudomonadaceae), tarp kurių labai plačiai paplitęs atsparumas kitiems antibiotikams. Tad, nors polimiksino pašalinis poveikis gan sunkus (toksiškai veikia inkstus ir nervus), jie visgi suteikia gan gerus šansus išgelbėti ligonį nuo itin pavojingos infekcijos. Pasaulinė sveikatos organizacija polimiksiną priskiria kritiškai svarbių antimikrobinių preparatų grupei.

Atsparumas polimiksinui kol kas dar labai retas. Yra aprašytos atitinkamos bakterijų chromosomos mutacijos, tačiau horizontalaus šį gebėjimą suteikiančių genų pernešimo atvejų nepastebėta. Šiuo atveju atsparumas galėtų greitai plisti, perduodamas ne tik tame pačiame štame, bet ir tarp visų bakterijų genomų, tai yra, tarp skirtingų rūšių. Bet, regis, yra ir kitas genas.

Pietų Kinijos žemės ūkio universiteto (SCAU) tyrėjai aptiko naują geną, suteikiantį atsparumą kolistinui – polimiksinų grupės antibiotikui. MCR-1 yra judriame genetiniame elemente, plazmidėje, ir gali būti pernešamas horizontaliai. „MCR-1 atsiradimas nurodo naujausios antibiotikų grupės, polimiksinų, kritimą nuo plazmidėmis perduodamo atsparumo, – rašo darbo autoriai. – Nors dabar MCR-1 apsiriboja Kinija, netrukus jis gali pakartoti kelią kitų globaliai paplitusių atsparumo mechanizmų, tokių, kaip NDM-1“.

NDM-1 genas prieš keletą metų rastas Indijoje, gali užtikrinti, bakterijai atsparumą daugybei antibiotikų, tarp kurių ir „galingieji“ karbapenemai. Gan greit jo pasireiškimą ėmė fiksuoti ir kitos šalys, įskaitant D. Britaniją ir JAV. Tokios infekcijos tampa labai pavojingomis ir gali būti išgydomos tik sudėtingu preparatų kokteiliu. MCR-1 aptikę kinų mokslininkai nerimauja, kad ir šis genas greitai pradės plisti po pasaulį.

Autoriai MCR-1 pirmiausia aptiko žarnyno lazdelėje (E. coli), išskirtoje iš vienos Šanchajaus kiaulių fermos bandinių. Jie parodė, kad atsparumas gali būti perduodamas kitam E.coli štamui. Galimas perdavimo realiomis sąlygomis kelias aiškus: „iš visko sprendžiant, MCR-1 nulemtas atsparumas kolistinui atsirado gyvuliuose ir vėliau persidavė ir žmonėms“, – rašo mokslininkai. Todėl straipsnio autoriai atliko platų bakterijų, paimtų iš skerdyklų, o taip pat neapdorotos kiaulienos ir vištienos vietinėse parduotuvėse, bandinių patikrinimą (screening). Galiausiai buvo išanalizuoti dviejų medicinos klinikos pacientų bandiniai.

MCR-1 rastas 166 iš 804 žarnyno lazdelės pavyzdžių, paimtų iš gyvūnų skerdyklose, 78 pavyzdžiuose iš 523, paimtų parduotuvėse – ir 16 pavyzdžių iš 1322, paimtų ligoninėse. Šiuo atveju genas buvo ne tik E.coli mikrobuose, bet ir Klebsiella pneumoniae, viename iš pneumonijos sukėlėjų, kuris veikiausiai MCR-1 geną gavo iš žarnyno lazdelės horizontalaus pernešimo būdu. Autoriai pažymi, kad lygiai taip genas gali būti perduodamas ir melsvojo puvinio lazdelei: „Perėjimas nuo multirezistentiškumo prie „panrezistiškumo“ neišvengiamas“, – konstatuoja jie.

Jie įvardina ir galimą pavojingojo geno atsiradimo būtent Kinijoje priežastį. Ši šalis – pagrindinis kolistino vartotojas pasaulyje, kasmet sunaudojantis daugiau, nei 13 tūkst. ton šio preparato. Jis plačiai naudojamas žemės ūkyje, visų pirma, kiaulininkystėje. Akivaizdu, tai ir sudarė sąlygas atsirasti ir įsitvirtinti sparčiai plintančiai ir pavojingai mutacijai.


nplus1.ru

 

(11)
(0)
(11)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: