Slapti „Islamo valstybės“ dokumentai atskleidė: kuriama tikra ir labai pavojinga valstybė  (2)

Nutekinti „Islamo valstybės“ dokumentai leido pažvelgti į planuojamą džihadistų grupuotės projektą. Jų tikslas – valstybės administracijos, iždo ir save išlaikančios ekonomikos sukūrimas, rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

24 lapų programoje „Islamo valstybės“ kovotojai planuoja tarptautinių ryšių užmezgimą, aktyvią propagandos kampaniją bei centralizuotą užgrobtose teritorijose esančių naftos ir kitų išteklių kontrolę.

Nepaisant Vakarų koalicijos bei Basharo al Assado ir Rusijos oro antskrydžių, „Islamo valstybė“ jau sukūrusi šiokią tokią struktūrą ir tikrai neprimena padriko karių būrio.

2014 metų liepos mėnesį pradėtuose kurti planuose užsimenama apie „administracijos kadrų“ apmokymą. Planuojama, kad „Islamo valstybėje“ bus atskirti švietimo, gamtos resursų, pramonės, užsienio reikalų, viešųjų ryšių ir karinio apmokymo sektoriai.

Naujai kuriamoje grėsmingoje teroristinėje valstybėje patyrę, vyresnio amžiaus kariai būtų apmokomi karinių technologijų, naujausios ginkluotės valdymo bei strateginio planavimo.

Strategijoje minimos karinės bazės užimtų didesnį plotą nei savo geriausiais laikais buvo sukūrusi „al Qaeda“ grupuotė Afganistane. Pirmiausia apmokymai būtų skirti vaikams, kurie jau nuo mažo amžiaus būtų įtraukiami į karinius veiksmus bei egzekucijas.

Islamic State blueprint

Dokumentuose taip pat numatyta pritraukti į „Islamo valstybės“ teritoriją užsienyje gyvenančius asmenis, sukurti laisvąsias zonas, kuriose galėtų įsikurti moterys ir vaikai. 

Irako invazijos metu 2006-2008 metais tarnavęs generolas Stanley McChrystalas teigė, kad Vakarai neįvertino „Islamo valstybės“ užmojų ir galimybių.

„Jei Vakarai mato šią grupuotę kaip eilinę psichopatų žudikų gaują, jie rizikuoja dramatiškai neįvertinti pavojaus“, – teigė generolas.

„Šiuose principuose, kuriuos matome dokumentuose, kalbama apie vaikų edukaciją, kuri iš tiesų yra indoktrinacija, supratimą, kad reikalingas efektyvus valdymas, noras valdyti informaciją ir užsiimti propaganda, noras mokytis iš ankstesnių džihadistų judėjimų klaidų“, – pažymėjo S.McChrystalas.

Ekspertų teigimu, jei Vakarai ir toliau matys „Islamo valstybę“ tik kaip karinį taikinį, jie labai rizikuos.

„Sunitų genčių vadovai turėtų prisidėti prie kovos visame regione. Jei kampanija vyks toliau taip, kaip vyksta dabar, galime laukti nesėkmės“, – prognozavo Jungtinės Karalystės specialiųjų pajėgų generolas leitenantas Graeme'as Lambas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(29)
(4)
(25)

Komentarai (2)