Velnio pirštai: britus pašiurpino iš žemės dygstantys "dvokiantys kiaušiniai, iš kurių ritasi ateiviai" (Video)  (3)

Štai tokių ateiviškų gėrybių vėlyvą rudenį Kornvalio grafystėje (Jungtinė Karalystė) rado ir nufotografavo laukinės gamtos entuziastas Danas Hoare. Iš žolės stirksojo ryškiai raudoni čiuptuvai – jie kalėsi iš didžiulius varlių kurkulus ar ikrus primenančių subliuškusių sferoidų. "Velnio pirštais" pramintos ataugos netruko susprogdinti socialinį tinklą Twitter.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – ne pokštas ir ne klastotė. Tačiau tai nei velnio, nei pirštai, nei kurios nors kitos galūnės, nei nežemiška gyvybė. Tai – egzotiškos išvaizdos grybų rūšis lotynišku pavadinimu clathrus archeri. Tiesa, šie čiuptuvus primenantys grybai tam tikra prasme vis dėlto yra ateiviai – šių grybų sporų į Didžiosios Britanijos salyną atkeliavo iš kitų kraštų.

Šiurpokos išvaizdos grybus Drugių draustinyje dirbantis D. Hoare rado ir nufotografavo lapkričio 10 d. Liaudyje "dvokiančiais aštuonkojo čiuptuvais" dar vadinami raudoni grybo vaisiakūniai kalasi iš kiaušinėlius primenančių glitėsių. Keturi (o jų būna ne daugiau kaip 8) "čiuptuvai" susprogdina "kiaušinėlio" membraną ir išsilaisvina, pasirodydamas visu grožiu. Paskleidę sporas, vaisiakūniai subliūkšta ir išskiria dvokiančią juodą substanciją.

Anot gamtininko D. Hoare, iš Australijos ir Naujosios Zelandijos kilę "velnio pirštai" New Forest miškuose auga vis dažniau. Kornvalio grafystėje pirmąkart jie pastebėti po karo, 1946-aisiais. Dabar ši keistų grybų rūšis palitusi po visą D. Britanijos salą. Tiesa, kur kas anksčiau šie grybai paplito Prancūzijoje – ten jie dygsta nuo 1914-ųjų.

Grybo sporas perneša musės ir kiti vabzdžiai, kuriuos traukia lipnios grybo vaisiakūnių išskyros. Šie poniabudinių šeimos grybai mėgsta irstančios medienos (mulčos) turtingą dirvožemį, noriai auga prie senų medžių ir išvartų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(47)
(2)
(45)

Komentarai (3)