Automobilis ar ožys? Išbandykite savo logiką su elementariu, bet suktu tikimybiniu uždaviniu (dauguma renkasi neteisingai)  (54)

Mončio Holo uždavinys – tai uždavinys, paremtas amerikiečių televizijos laida "Let's make a deal". Uždavinio išvada iš pirmo žvilgsnio atrodo absurdiška.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-01-26 Automobilis ar ožys? Išbandykite savo logiką su elementariu, bet suktu tikimybiniu uždaviniu (dauguma renkasi neteisingai)  (54)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarkime, kad jūs esate žaidime, kuriame turite pasirinkti vienerias iš trejų durų.

Už vienerių durų yra automobilis (pagrindinis prizas), o už kitų dvejų durų - ožkos (paguodos prizas).

Mašina ir ožkos yra atsitiktinai sudėliojamos už durų prieš prasidedant laidai. Žaidimu metu jums reikės spėti, už kurių durų yra automobilis.

Žaidimo taisyklės yra tokios: jums pasirinkus vienerias duris, tos durys lieka uždarytos. Žaidimo vedėjas Montis Holas, kuris žino, kas yra už kiekvienų durų, dabar turi atverti vienerias iš jūsų nepasirinktų durų. Jis privalo atverti duris, už kurių slėptųsi ožka.

Jei jūs pasirinkote duris, už kurių yra automobilis, vedėjas atveria bet kurias iš dvejų durų, kadangi už jų abejų slepiasi ožkos. Atvėręs duris vedėjas jūsų paklausia, ar norėsite pasilikti su savo pirmuoju pasirinkimu, ar norėsite jį pakeisti ir atverti kitas duris.

Pavyzdžiui, įsivaizduokite, kad pasirenkate pirmąsias duris ir po to vedėjas atveria trečiąsias duris, už kurių yra ožka. Tada vedėjas jūsų paklausia „Ar norite pakeisti savo pasirinkimą ir atverti antrąsias duris?“.

Ar jums apsimoka priimti šį vedėjo pasiūlymą, norint laimėti pagrindinį prizą?

Atsakymą galite pasitikrinti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Ieva Kilienė
(29)
(13)
(16)

Komentarai (54)