Matematika ir Afrikoje matematika: profesorius iš Nigerijos pareiškė įveikęs 156 metų senumo Riemanno hipotezę (Video)  (6)

Gali būti, kad viena svarbiausių neįveikiama iki šiol buvusi matematikos užduočių – Riemanno hipotezė – pagaliau išspręsta. Ją išgliaudė matematikos profesorius iš Nigerijos Opeyemis Enochas, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkas pasakojo, kad spręsdamas uždavinį lūžio tašką pasiekė 2010-aisiais – rastas sprendimo raktas ir įgalino nigerietį išspręsti 156 metus net ir pačių genialiausių planetos matematikų neįveiktą galvosūkį. Beje, pastarasis buvo viena iš didžiųjų Septynių Tūkstantmečio Matematikos Problemų.

Už kiekvieno iš šių problemų išsprendimą Klėjaus Matematikos institutas (The Clay Mathematics Institute) dar 2000-aisiais įsteigė po 1 milijono JAV dolerių premiją – kaip tik tokia atiteks ir uždavinį įveikusiam O. Enochui.

Riemanno hipotezę apie pirminius skaičius 1859 m. suformulavo matematikas Bernardas Riemannas. Beveik nesiginčijama, jog ši problema tapo bene garsiausia iš didžiojo matematikos problemų septyneto nuo pat XX a. pabaigos, kai buvo įrodyta Fermat teorema.

Žinia, pirminiai skaičiai savo sekoje pasiskirstę netolygiai. Vis dėlto B. Riemannas pastebėjo, kad pirminių skaičių dažnumas labai glaudžiai susijęs su sudėtinga funkcija, kuri pavadinta Riemanno zeta funkcija.

Hipotezėje postuluojama, kad lygties ζ(s) = 0 sprendiniai išsidėstę konkrečia vertikalia tiese. Nors hipotezė patikrinta pirmiesiems 10 000 000 000 sprendinių, tik dabar ir tik O. Enochas sugebėjo įrodyti tolimesnių sprendinių sekos atitikimą hipotezei.

Oye Ekiti federaliniame universitete (FUOYE) Nigerijoje matematiką dėstantis profesorius O. Enochas sakė, kad imtis 156-erių metų senumo problemos jį paskatino studentai. BBC mokslininkas pasakojo, kad studentai skatino savo dėstytoją užsidirbti.

"Ne, ne, ne, motyvacijos atsirado, nes mano studentai tikėjo, kad aš galiu išspręsti uždavinį – aš jį įveikiau visai ne dėl piniginio atlygio", - sakė sprendimo autorius.

Interviu su profesoriumi

Savo sprendimą profesorius pristatė lapkričio 11 d. Tarptautinėje Matematikos ir Kompiuterijos mokslų konferencijoje Vienoje (Austrija), praneša Nigerijos naujienų portalas Vanguard. Įdomu tai, kad Klėjaus Matematikos institutas nei patvirtino, nei paneigė, kad O. Enocho sprendimas oficialiai patvirtintas. Instituto atstovai pareiškė, kad Tūkstantmečio uždavinių sprendimo nekomentuoja.

Ta proga kviečiame pasižiūrėti trumpą filmą apie Riemanno hipotezę.

(32)
(2)
(30)

Komentarai (6)