6 valandų miegas – taip pat blogai, kaip ir jokio miego?  (14)

Nepakanka vos šešių valandų miego, kad pabudę galėtumėte būti produktyvūs. Dar daugiau – tokio ilgio miegas yra taip pat blogai jūsų organizmui, kaip ir jokio miego, paskelbė mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau seniai aišku, kad negavus pakankamai miego, nukenčia ir fizinė sveikata, ir produktyvumas. Tačiau Vašingtono valstijos universiteto tyrėjai paskelbė, kad ne visada tą patys žmonės suvokia - dažnai jie gali net nejausti, kad trūksta miego.

Vieniems tyrimo dalyviams dvi savaites buvo leista miegoti tik po 6 valandas kasnakt. Paaiškėjo, kad jie užduotis atlikinėjo taip pat prastai, kaip ir tie, kurie buvo laikomi be miego dvi paras. Tačiau svarbiausias dalykas – pirmieji to net nesuvokė ir manė, kad jiems – viskas gerai.

Žurnale „Sleep“ paskelbtame tyrime dalyvavo 48 suaugusieji. Dvi savaites jų miegas buvo apribotas iki keturių, šešių arba aštuonių valandų per parą. Dalis be miego laikyta net tris dienas.

Kas dvi valandas (žinoma, jeigu jie tuo metu nemiega) buvo tikrinama jų kognityviniai sugebėjimai ir reakcijos laikas. Taip pat jie atsakinėjo į klausimus apie nuotaiką, savijautą.

Kaip ir buvo galima tikėtis, aštuonias valandas miegojusių dalyvių rezultatai buvo geriausi. Tie, kurie gaudavo tik po keturias valandas kasnakt, kasdien pasirodydavo vis prasčiau. Po šešias valandas miegojusieji atrodė visai neblogai iki maždaug 10 tyrimo dienos.

Paskutinėmis eksperimento dienomis tų, kurie miegodavo daugiausiai po 6 valandas per parą, kognityviniai sugebėjimai buvo tokie pat prasti, kaip ir tų, kurie buvo visai nemiegoję. Paaiškėjo, kad šešių valandų miegas organizmui buvo tokios pat blogos žinios, kaip ir nemiegojimas dvi paras.

Grupė, kuri miegojo tik po keturias valandas kasnakt, pasirodė taip pat blogai, tačiau neigiamos miego trūkumo pasekmės pasirodė anksčiau.

Stebina ir tai, kad po šešias valandas miegojusi grupė savo savijautą vertino gana gerai ir nesijautė apsnūdę, nors jų testų rezultatai per dvi savaites tapo dramatiškai prastesni. Tuo tarpu nemiegoję dalyviai kiekvienos apklausos metu vis prasčiau vertindavo savo savijautą. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(34)
(6)
(28)

Komentarai (14)