Kaip Norvegijos masteliais atrodo nežmoniškos kalinimo sąlygos (Foto)  (10)

77 žmones 2011 metais nužudęs ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas praėjusią savaitę laimėjo bylą prieš Norvegijos valstybę – esą jo kalinimo sąlygos nežmoniškos. „The Daily Beast“ pasidomėjo, kas, teismo manymu, nežmoniška.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Osle ir Utiojos saloje prieš penkerius metus kraupias žudynes surengęs A.B.Breivikas už grotų turi nešiojamąjį kompiuterį, žaidimų kompiuterį „PlayStation“, virtuvėlėje gali gamintis maistą.

Tačiau Norvegijos teisingumo sistemai to, pasirodo, negana. Oslo apygardos teismas nurodė, kad dešiniųjų pažiūrų ekstremisto kalinimo sąlygos yra „nežmoniškos“ ir pažeidžia Europos žmogaus teisių konvencijos 3-iąjį straipsnį.

A.B.Breivikui valstybė turės sumokėti 331 tūkst. Norvegijos kronų (beveik 36 tūkst. eurų) ir pažadėti pagerinti gyvenimo kalėjime sąlygas.

Skundžiasi net rašiklių kokybe

Vis dėlto norvegas žudikas kalinamas tokiomis sąlygomis, kokios net JAV universitetų bendrabučiuose – ką jau kalbėti apie kalėjimus – būtų laikomos prabangiomis.

Visų pirma, A.B.Breivikas gyvena net ne vienutėje, o trijų asmeninių kamerų komplekse. Kaip rašo AFP, „viena skirta gyvenimui, kita – studijoms, o trečioji – mankštinimuisi“.

Vienutė mokslams kaliniui svarbu – 2015 metais jis užsirašė į politikos mokslų studijas nuotoliniu būdu Oslo universitete. Pas A.B.Breiviką reguliariai atvyks universiteto atstovai, nes kaliniui neleidžiama prieiga prie interneto.

Tiesa, asmeninį kompiuterį jis turi. Kaip ir televizorių. Kaip ir žaidimų kompiuterį „PlayStation 2” – beje, tai A.B.Breivikui labai nepatinka. 2014-aisiais jis pagrasino bado streiku, jei negaus „PlayStation 3“.

Kalinys skundžiasi net jam išduodamų rašiklių kokybe. „The New Yorker“ gautame viename jo laiške rašoma: „Aš esu įsitikinęs, kad šis rašiklis gali sukelti man reumatą. Tai košmariškas įrankis, mane siutina naudojimasis juo“.

Gali laisvai naudotis telefonu

A.B.Breivikas komplekse taip pat gali pats skalbtis ir gamintis valgyti. Jis dalyvauja kalėjime rengiamose imbierinių meduolių kepimo varžybose.

Be to, žudikui pristatomi laikraščiai, jam galima neribotai naudotis telefonu, kieme mankštintis. Galiausiai Norvegija po maždaug 16 metų dar gali nustatyti, kad A.B.Breivikas nebekelia grėsmės visuomenei ir jį paleisti. Tiesa, tai menkai tikėtina.

ačiau kaliniai Norvegija iš tiesų kali trumpiau nei daugelyje kitų pasaulio valstybių. Oslas didžiuojasi tokia progresyvia sistema ir dėmesį skiria ne nubaudimui, o perauklėjimui.

Bausmės trumpos – 90 proc. nuteistųjų už grotų praleidžia mažiau nei metus, o kalinimo įstaigose jiems suteikiama stebėtinai daug laisvės.

Kalėjimas Bastoy saloje apskritai atrodo labiau kaip jaukus miestelis. Kaliniai laisvai vaikšto tarp komplekso pastatų ir prižiūri ūkį.

Net griežtai saugomame Haldeno kalėjime nuteistiesiems leidžiama su peiliais dirbti virtuvėje, o įstaigoje įrengtoje studijoje brazdinti gitaromis.

Svarbiausia – žmogiškumas

Žinoma, A.B.Breivikui kone ūkininkavimo rojumi paverstame kalėjime vietos nėra. Bet Oslo apygardos teismas nustatė, kad kaliniui taikoma izoliavimo politika pažeidžia jo teises.

O ir patys norvegai mano, kad jo kalinimo sąlygos turėtų būti geresnės.

„Geriausias mūsų ginklas kovoje su ekstremizmu yra žmogiškumas, – „Twitter“ pareiškė Bjornas Ihleris, 2011 metais sugebėjęs išsigelbėti Utiojos saloje. – Teismo nutartis parodo, kad mes ir su ekstremistais elgiamės žmogiškai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(40)
(5)
(35)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: