Banglentininkų svajonė: pusvalandį besiritanti banga (Video)  ()

Du kartus per metus vasario-kovo mėnesiais Atlanto vandenynas užlieja Amazonės upę. Tai sukelia ilgiausią nepertraukiamą bangą Žemėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį fenomeną, žinomą Pororokos pavadinimu, sukelia Atlanto vandenyno potvynis, kuris suteka į Amazonės upės žiotis. Dėl to upėje pakyla net 4 metrų aukščio bangos, kurios gali trukti net iki pusės valandos.

Pororokos pavadinimas kilo iš vietinės Tupi genties kalbos, ir reiškia „didįjį pragaištingą riaumojimą“. Šis pavadinimas sugalvotas dėl to, kad bangą galima išgirsti 30 minučių prieš jai atkeliaujant. Banga būna tokia galinga, kad gali nušluoti netoli kranto esančius medžius, namus bei užmušti gyvūnus.

Tačiau Pororoka yra kiekvieno banglentininko svajonė. Pororoka tapo tokia populiari, kad nuo 1999 metų čia rengiamos banglentininkų varžybos. Tiesa, plaukti ant šios bangos yra itin pavojinga, kadangi vandenyje apstu įvairių šiukšlių ir nuolaužų, kartais pasitaiko net medžio kamienų. Be to, Amazonės upėje gyvena krokodilai, piranijos bei gyvatės.

Ilgiausiai ant bangos išsilaikiusio banglentininko rekordas priklauso brazilui Picurutai Salazarui, kuris 2003 metais sugebėjo ant bangos išstovėti net 37 minutes ir per tą laiką nukeliavo 12,5 kilometro.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()