Medikai: pusė žmonių vaikšto nežinodami, kad serga sunkia liga  ()

Gydytojai teigia, kad Lietuvoje auga skaičius žmonių, kurie nežino apie juos užklupusią ligą. Kalbama, kad liga plinta visose amžiaus grupėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis varginantis sutrikimas tai cukrinis diabetas. Kokie yra pagrindiniai jos požymiai, ką susirgęs žmogus ir jo artimieji turėtų žinoti, norėdami padėti suvaldyti šią ligą?

Santariškių klinikų gydytoja endokrinologė Gintarė Naskauskienė teigia, kad 2015 m. sergančiųjų skaičius Lietuvoje siekė 120 tūkst. 888 žmonėms buvo nustatytas pirmojo tipo, 12,5 tūkst. – antrojo tipo cukrinis diabetas.

Anot gydytojos, pagrindinės susirgimo priežastys – mažas judėjimas, pasikeitę mitybos įpročiai (daugiau valgoma), sėslumas. Teigiama, kad apie 90 proc. sergančių cukriniu diabetu turi antsvorio.

Kaip žmogui gyventi su šia liga? Anot G. Naskauskienės, nors cukrinis diabetas nėra pagydomas, jis yra puikiai kontroliuojamas.

„Tai priklauso nuo paties žmogaus. Turėtų nuo pat susirgimo pradžios aktyviai dalyvauti tiek pats žmogus, tiek jo artimieji, gydyme ir mokyme. Nes 90 procentų gydymo sėkmės priklauso nuo paties ligonio“, – pabrėžia specialistė.

Pasak jos, susirgusiam žmogui per gana trumpą laiką tenka priimti daug informacijos, išmokti daug gyvybinių įgūdžių: kaip susišvirkšti insuliną, pasimatuoti cukraus, gliukozės kiekį kraujyje, jį analizuoti, pagal jį koreguoti insulino dozę, įvertinti maistą.

G. Naskauskienė primena, kad pagrindiniai požymiai, kad jau susirgote cukriniu diabetu, yra troškulys, burnos džiūvimas, dažnas šlapinimasis, krentantis svoris.  

Gydytoja pabrėžia, kad antro tipo diabeto pradžia būna lėtesnė, švelnesnė, todėl apie 50 proc. žmonių vaikšto nežinodami, kad serga cukriniu diabetu.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()