Kodėl mes esame tokie, kokie esame: 5 ypač taiklūs pastebėjimai apie mūsų prigimtį  ()

"Visa problema su pasauliu yra ta, kad kvailiai ir fanatikai yra tokie užtikrinti savimi, kai tuo tarpu išmintingi žmonės dažnai skendi abejonėse..." - Bertrandas Raselas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svarbu labiau apsiprasti su savo vidiniu netikrumu ir dviprasmiškumu, kai galvojame apie savo branginamas vertybes ir svajones. Smegenys yra fundamentaliai savitos, nes dažnai patys nesuprantame apie ką kalbame, net kai manome, jog suprantame.

Iš prigimties daugelis esame šališki ir savanaudiški, net nesuvokdami to. Kuomet kas nors pralekia sankryžą, pro raudoną šviesoforo signalą, iš karto nusprendžiame, jog jis kelių chuliganas, keliantis pavojų aplinkiniams. Bet kai patys skubėdami važiuojame per raudoną šviesoforo signalą, priimame tai, kaip sąžiningą asmeninę klaidą, kuri toleruotina šiandieniniame skubančiame pasaulyje. Tai yra pateisiname savo nusižengimą labiau nei kito asmens.

Dažnai nesuprantame, kas daro mus laimingais ar nelaimingais. Dažnai pervertiname dalykus, kurie sukelia džiaugsmą ar liūdesį. Faktiškai, mes aiškiai nesuprantame, kaip jaučiamės šią ar kitą akimirką. Tai dar viena priežastis nevartoti laimę sukeliančių priemonių tik dėl pačios laimės. Visi duomenys sufleruoja, kad nežinome kas yra laimė, todėl negalime kontroliuoti ką su ja darome, kai pasiekiame laimės viršūnę.

Esame manipuliuojami iš kairės į dešinę, kaip besikeičiančio vėjo gūsių. Elgesio ekonomistai pademonstravo, kaip lengvai manipuliuojama mūsų suvokimo trūkumu. Be racionalios priežasties būnate priversti pasirinkti vieną prekę, vietoje kitos. Pavyzdžiui, lentynoje stovi dvi šokolado plytelės, viena kainuoja 2 eurus, kita 7 eurus. Iš pasirinkimo susidaro įspūdis, kad 7 eurų variantas yra neprotingas pasirinkimas. Bet, šalia pastačius šokolado plytelę už 15 eurų, 7 eurų šokoladas atrodo racionalus sprendimas iš esamų variantų: juk pats pigiausias neabejotinai nekokybiškas, o pirkti brangiausią – neapsimoka.

Emocijos keičia mūsų nuostatas daug dažniau, nei suvokiame. Jei esate kaip dauguma žmonių, esate linkęs daryti klaidingus pasirinkimus, paremtus vien emocijomis. Emocijos, kurių jūs neprisimenate, bet turite savo nesąmoningoje atmintyje jau kelerius metus, gali lydėti jus vienokių ar kitokių pasirinkimų kelyje, suformuotų vien emocine patirtimi.

Sąmonė dažnai susiduria su pasąmone ir joje glūdinčiais įrašais. Būti visur sąmoningu ir priimti tik reikiamus sprendimus, – neįmanoma misija, todėl nėra reikalo save graužti, kai pridarome klaidų. Svarbiau laikytis esminių savo gyvenimo principų ir tikėti savo potencialu netgi klystant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(70)
(8)
(62)

Komentarai ()