Laimingai pasibaigusią istoriją medikai prisimins visą gyvenimą: „Tokį atvejį ne karo zonoje gydytojas gali pamatyti vieną-du kartus gyvenime“  (1)

Pirmadienį iš Kauno klinikų išrašytas septyniolikmetis Edgaras J., kuris birželio 8 dieną buvo įkritęs į šiaudų smulkintuvą ir patyrė daugybę sunkių sužalojimų. „Tokį atvejį ne karo zonoje gydytojas gali pamatyti vieną-du kartus gyvenime“, – sakė intensyvios terapijos gydytojas Algirdas Dagys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vaikinui pasisekė, jis turi antrą gimtadienį. Įspūdis pritrenkiantis. Tiek sužalojimų matėm vieną pirmųjų kartų gyvenime. Vien žaizdų buvo keliasdešimt – nutraukti pirštai, sužalotas plautis, trūko apatinės krūtinės ląstos, sužalota nugara, daugybinės raumenų plėštinės žaizdos. Kai matai pradžioje padarytas kelias nuotraukas, tai sunku patikėti, kad vaikinas sėdi šalia“, – antrino ortopedas traumatologas Audrius Pribuišis.

Nerimauti dėl jo gyvybės medikai liovėsi vienuoliktą dieną. Tądien reanimacijoje septyniolikmetis jau ėmė žaisti kompiuteriu. Netrukus jis buvo perkeltas į Plastinės chirurgijos ir nudegimų skyrių.

Dabar vaikinas jaučiasi gerai. Septyniolikmečiui nieko nebeskauda. Jis tik jaučia silpnumą. Paklaustas, ar jau nori namo, šypsojosi: „Pats metas.“

Apie savo sužalojimus vaikinas išgirdo vėliau: „Kai pabudau iš dirbtinės komos, porą dienų nelabai suvokiau, bet paskui atsigavau ir aplinkiniai papasakojo“, – sakė Edgaras J.

Kaip atsidūrė smulkintuve, Edgaras J. nepamena, nelaimės dieną prisimena miglotai. „Ne ten nuėjau, kur reikia. Ne ten užlipau ir atsitiko (nelaimė). Iš smalsumo“, – kodėl ėjo ten, kur negalima, aiškino paauglys.

Jis sakė artimiausiu metu žemės ūkio darbų nesiims. Ateityje norėtų programuoti ar dirbti kitus darbus kompiuteriu.

Vaikino motina prisipažino pirmą savaitę nei valgiusi, nei gėrusi: „Dabar labai džiaugiuosi. Ačiū, kad išgelbėjo mano vaiką. Be daktarų nebūtų nieko, – kalbėjo Edgaro J. motina. – Labai palaikė kaimynai. Apie nelaimę pranešė pats darbdavys, jis ir atvežė iki ligoninės. Medikai man tik nuotraukas parodė. Buvo baisu. Bet kaip dabar atrodo – nepalyginsi.“

Ji neturėjo priekaištų sūnaus darbdaviui, džiaugėsi, kad nelaimę matė kiti darbininkai ir laiku išjungė šiaudų smulkintuvą, kitaip jos sūnus „išeitų granulėmis.“

Medikai dirbo kaip filme

Pirmoji Kauno klinikose Edgarui J. skubiai atlikta operacija truko pusseptintos valandos, prireikė didžiulės įvairių sričių specialistų komandos ir donorų kraujo. Gydytojų teigimu, vaikino kūne buvo keliasdešimt žaizdų.

„Man paliko įspūdį mūsų komandinis darbas. Šešios (operacijos) valandos prabėgo žaibu. Aš savotiškai nustebęs. Filmuose žiūri ir galvoji, kad negali taip būti, surežisuota. Bet čia buvo kažkas panašaus“, – sakė A.Pribuišis.

Jam atliktos trys rekonstrukcinės operacijos: „Manau, kad Rugsėjo 1-ąją jis sugrįš į mokyklą. Viskas yra gerai, – sakė plastinės chirurgijos gydytoja dr. Loreta Pilipaitytė. – Taip, kaip buvo iki nelaimės, niekada nebus. Bet pieštuką rankose laikyti galės, darbus dirbti, mokyklą lankyti galės.“

Plastinės chirurgijos gydytoja tvarkė ranką, nugaros sritį. Kauno klinikų vaikų chirurgo docento Artūro Kildos teigimu, vaikino organizmui buvo padaryta ir neatitaisomos žalos. Kai kurie audiniai buvo sužaloti negrįžtamai, tačiau greta esantys raumenys gali perimti suniokotųjų funkcijas.

Po beveik 8 savaites trukusio gydymo septyniolikmetis išvyko reabilitacijai. Kačerginėje vaikino reabilitacija truks 24 dienas. Po jų medikai vėl tikrins, ar reikalingos rekonstrukcinės ar korekcinės operacijos. Gydytojai mano, kad visiškai atsigauti vaikinui pavyks per metus.

Septyniolikmetis dėkojo gyvybę išgelbėjusiems medikams: Kauno klinikų vaikų chirurgui docentui A.Kildai, anesteziologei-reanimatologei dr. Laimai Juozapavičienei, vaikų intensyviosios terapijos gydytojui A.Dagiui, ortopedui traumatologui A.Pribuišiui, plastinės chirurgijos gydytojai dr. L.Pilipaitytei, slaugytojoms, kineziterapeutams ir visiems kitiems specialistams, kurių dėka jis vėl atsistojo ant kojų.

17-mečio Edgaro J. kūnas buvo smarkiai sumaitotas, veikiantys mechanizmai paliko daugybę plėštinių žaizdų. Nuo vaikino plaštakos buvo nuplėšti keli pirštai, sužalotos rankos, nuplėšta apatinė krūtinės ląstos dalis.

Gydytojas Vaidotas Gurskas paauglio sužalojimus palygino su karo aukų traumomis, o jo kolega Vidmantas Barauskas tvirtino tokių sužalojimų dar nematęs per savo 38 metų darbo praktiką.

Kraupi nelaimė įvyko Boniškių kaime esančioje šiaudų granulių gamybos įmonėje. Jos savininkas tvirtino, kad vaikinas turėjo sudaręs darbo sutartį. Bendrovė esą buvo gavusi mamos sutikimą dėl paauglio darbo šioje įmonėje.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sveikatos sutrikdymo ir galimų darbo saugos reikalavimų pažeidimo. Tyrimą atlieka ir Darbo inspekcija.

Anot darbdavio, vaikinas turėjo pradėti dirbti ketvirtadienį, bet trečiadienį neva norėjo pasimokyti darbo paslapčių. Prie smulkintuvo jis priėjo pernelyg arti, galbūt paslydo. Nepilnametis auga tvarkingoje šeimoje, mokosi gerais pažymiais – vasarą jis norėjo užsidirbti.

Boniškių bendruomenė jauriai sureagavo į nelaimę – žmonės plūdo į klinikas, siūlydami duoti kraujo nepilnamečiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Sigita Purytė
(15)
(3)
(12)

Komentarai (1)