Mokslininkai nustatė paros laiką, kai virusai yra ypač pavojingi  ()

Kembridžo universiteto atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad virusai yra pavojingesni, kai jais užsikrečiama vienu paros metu, praneša „BBC“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrasta, kad virusai buvo net 10 kartų pavojingesni, kai į organizmą pateko ryte.

Virusai, priešingai nei bakterijos ar parazitai, plinta užkrėsdami ląsteles organizmo viduje ir ten daugindamiesi. Tačiau šios ląstelės per 24 valandų laikotarpį atsinaujina, o tai vadinama biologiniu kūno laikrodžiu.

Tyrimo metu laboratorinėms pelėms buvo suleista gripo ir herpes viruso, kurie gali sukelti įvairių simptomų spektrą.

Pelės, kurioms viruso buvo įšvirkšta ryte – virusui buvo 10 kartų imlesnės nei tos, kurioms buvo įšvirkšta vakare. Kadangi vakare ląstelės atsinaujina, virusai turėjo mažiau laiko išplisti, todėl ir susirgimų buvo mažiau.

Profesorius Akhilesh Reddy „BBC“ teigė, kad dienos metas užsikrėtimams – labai svarbus: „Virusui reikia aktyvios terpės, kitaip jis negali išplisti – tačiau maža infekcija ryte gali labai greit pakirsti organizmą.“

„Rytais liekant namuose per masiškus ligų protrūkius gali išsaugoti jūsų gyvybę“, – teigė jis.

Tolimesni tyrimai parodė, kad taip pat labai daug įtakos turi biologinio kūno laikrodžio sutrikdymas – pasikeitusios darbo pamainos padidina riziką susirgti. Mokslininkai teigia, kad dabar tai žinant gali būti išrastas naujas būdas pristabdyti pandemijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()