13 „pačių sveikiausių“ maisto produktų, kurių iš tikro reiktų verčiau vengti, nei naudoti  (14)

Kartais maisto produktai, kuriuos laikome sveikais ir apie kuriuos spaudoje prirašyta tiek gražių žodžių, nuvilia. Šis sąrašas jus gali tikrai nustebinti, tačiau nieko čia stebuklingo – tiesiog moksliniai faktai.

Multivitaminai

Beveik pusė suaugusio amžiau amerikiečių kiekvieną dieną vartoja vitaminų rinkinius. Tačiau jau dešimtmečius atliekami tyrimai nerado jokių įrodymų, kad kasdienis tablečių, kurių sudėtyje yra dešimtys medžiagų, gėrimas gali pagerinti žmogaus sveikatą.

Tai nereiškia, jog vitaminų mums visiškai nereikia. Pavyzdžiui,  be A, C ar E vitaminų, mūsų kūnui būtų sunku paversti maistą į energiją ir kiltų grėsmė susirgti tam tikromis ligomis. Tačiau tyrimais įrodyta, kad šių medžiagų daugiau nei pakankamai gauname iš to, ką suvalgėme.

Migdolų sviestas

Nors yra gana brangus, tačiau migdolų sviestas yra ypač pamėgtas garsių pasaulio veganų ir kitų „sveiko gyvenimo“ propaguotojų.

Tačiau kuo šis produktas skiriasi nuo įprasto riešutų sviesto, apart to, kad pastarasis yra keturis kartus pigesnis?

Į šį klausimą garsus dietologas Andis Bellatti atsakė: „Tuo, kad jis yra žemės riešutų sviestas! Jei produktas pagamintas tik iš žemės riešutų bei druskos, jis praturtina mūsų organizmą lygiai tokiomis pat medžiagomis, kaip ir kitų riešutų produktai.“

Sultys

Kai spaudžiate sultis iš šviežių vaisių bei daržovių, pašalinate visą jų pagrindinį pluoštą, kuris verčia jausti sotumą ir pasitenkinimą maistu.

Viskas, kas lieka, tėra cukrus. Galiausiai, didelis jo kiekis ir baltymų trūkumas maiste iššaukia alkio priepuolius, nuotaikos svyravimus ir energijos trūkumą. Ilgą laiką vartodami daugiausia sultis, galite prarasti raumenų masę.

Duona be glitimo

Išskyrus tą atvejį, jei esate vienas iš 1 proc. žmonių, kenčiančių nuo celiakijos (glitimo netoleravimo), glitimas jums neigiamos įtakos nedaro.

Tyrimai rodo, kad žmonės nuo šios medžiagos gali jausti lengvą pilvo pūtimą, tačiau tai galima patirti ir nuo kitų organizmui vertingų produktų (daržovių, pieno produktų ir t.t.). Taigi valgykite įprastą duoną į sveikatą.

Migdolų pienas

Ši alternatyva pienui išpopuliarėjo tik per pastaruosius kelerius metus. Daugiausiai jį ėmė vartoti veganai ir žmonės, kurie netoleruoja laktozės. Tačiau migdolų pienas praktiškai neturi maistinių medžiagų.

Patys migdolai yra tikra baltymų bomba. Tačiau stiklinėje migdolų pieno tėra vos 2 proc. pačių migdolų. Visa kita yra pridėta dirbtinai. Kiek geresnė situacija yra su sojos pienu, kuriame galima rasti kur kas daugiau baltyminių medžiagų.

Javainiai

Jeigu manote, kad viskas, kas trašku ir parduodama ekologiškose pakuotėse yra sveika – labai klystate. Ir patys nesveikiausi iš šių produktų yra javainiai (granola).

Jose gausu cukraus ir sočiųjų riebalų. Be to, viename puodelyje javainių yra apie 600 kalorijų. Tai tas pats, kas suvalgyti dvigubą sumuštinį su kalakutiena bei sūriu.

Kiaušinio baltymai

Daugelis žmonių pradėjo vengti kiaušinių trynių, kai mitybos specialistai paskelbė rekomendacijas, maitintis mažiau cholesterolio turinčiu maistu.

Tačiau turime jums gerą žinią: vis daugiau tyrimų rodo, jog maistinis cholesterolis labai mažai paveikia cholesterolio kiekį kraujyje.

Taigi, atsisakyti trynio ir vartoti tik kiaušinio baltymą, būtų neprotinga, nes būtent ši dalis turi daugiausiai vertingų medžiagų.

Vanduo buteliuose

Vanduo buteliuose nėra švaresnis ar sveikesnis nei iš čiaupo. Tačiau žmonės išleidžia šimtus milijardų dolerių šiam pirkiniui visame pasaulyje.

Savo knygoje „Butelmanija: kaip buvo parduotas vanduo ir kodėl mes jį nupirkome“ autorė Elizabeth Royte rašo kad 92 proc. JAV centrinių vandens sistemų visiškai atitinka saugumo standartus ir yra net švaresnės už vandenį buteliuose.

Lietuvoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, vanduo iš čiaupo Lietuvoje yra saugus, nes išgaunamas iš požeminių gręžinių, tad aplinkos tarša tokiam vandeniui įtakos neturi.

Išimtis – tik vakarinė Lietuvos dalis, kur vandenyje yra didesnė fluoridų koncentracija. Tačiau ši problema sprendžiama statant fluoro šalinimo įrenginius. Vandens iš čiaupo kokybė visoje Lietuvoje yra tikrinama reguliariai.

Agavos sirupas

Kažkada daug sveikatingumo šalininkų (įskaitant daktarą Ozą) teigė, jog vietoje cukraus turėtumėte naudoti agavos sirupą, nes jis sumažina staigius cukraus kiekio (gliukozės) šuolius kraujyje, kas nėra gerai organizmui.

Kaip paaiškėjo, nors agavoje gliukozės kiekis yra gana nedidelis, tačiau joje yra kito saldiklio – fruktozės. Nauji tyrimai rodo, kad didelių fruktozės kiekių vartojimas yra susijęs su sveikatos problemomis, įskaitant širdies ligas.

Viskas, kas žada „detoksikuoti“ organizmą

Niekam nereikia „detoksikuotis“, nebent buvote apsinuodiję. Jūs ir taip turite puikią sistemą, kuri pašalina iš organizmo daugumą kenksmingų medžiagų. Šį procesą atlieka kepenyss ir inkstai.

Inkstai filtruoja mūsų kraują ir pašalina bet kokias nereikalingas medžiagas, o tuo tarpu kepenys „nukenksmina“ įvairius blogus chemikalus, kuriuos suvartojame.

Veikdami kartu šie organai paverčia mūsų kūnus puikiai natūraliai apsivalančiomis mašinomis.

Kokosų aliejus

Kokosų aliejus (CO) yra labai panašus į alyvuogių aliejų (OO), kalbant apie kalorijas ir riebalų kieko koncentraciją.

Tačiau alyvuogių aliejaus šaukštelyje yra tik 1 gramas sočiųjų riebalų ir daugiau net 10 gramų sveikų mono- arba poli- nesočiųjų riebalų. Kai kokosų aliejaus šaukštelyje yra 12 gramų sočiųjų riebalų ir tik 1 gramas sveikųjų riebalų.

Ekspertai pataria vengti sočiųjų riebalų, nes jie susiję su cholesterolio padidėjimu kraujyje ir 2 tipo diabeto rizika.

Himalajų druska

Rožinės spalvos Himalajų druska turi mažą kiekį geležies oksido ar kitaip vadinamų rūdžių. Jos sudėtyje taip pat yra nedidelis kiekis kalcio, kalio, magnio ir truputis natrio. Šie kiekiai yra tik šiek tiek didesni nei paprastos valgomosios druskos sudėtyje. Tad, ar verta mokėti kur kas didesnę kainą?

Rožinis atspalvis Himalajų druskos nepadaro kažkuo geresne. Ji beveik niekuo nesiskiria nuo valgomosios druskos, todėl šios medžiagos taip pat negalima padauginti.

Kokosų vanduo

Šis 4 dolerius kainuojantis gėrimas nėra panacėja nuo visų ligų, kaip mėgsta rašyti gyvenimo būdo žurnalai. Taip, kokoso vanduo yra puikus kalio, kitų vitaminų bei mineralų šaltinis, tačiau jis tikrai nepagydys nuo vėžio.

Jūsų organizmui toks gėrimas bus tas pats, kas išgerti vandens stiklinę ir užkąsti šviežių vaisių.

Aut. teisės: www.technologijos.lt

(82)
(32)
(50)

Komentarai (14)