7 priežastys, kodėl grįždami iš darbo turėtumėte nusipirkti bent vieną citrusinį vaisių  ()

Apelsinai, citrinos, mandarinai, greipfrutai ir kiti saldūs, ryškiaspalviai ir itin sultingi citrusiniai vaisiai visų pirma asocijuojasi su vitaminų gausa. Tačiau yra dar kelios itin svarios priežastys jų valgyti daugiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Išties citrusiniai vaisiai yra puikus vitaminų šaltinis. Visi žino, kad juose gausu vitamino C. Pavyzdžiui, suvalgę vieną apelsiną gauname reikiamą visos dienos vitamino C kiekį. Citrusiniuose vaisiuose slypi ir gausybė kitų mūsų organizmui reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų, įskaitant B grupės vitaminus, kalį, fosforą, magnį ir varį.

2. Taip pat šiuose vaisiuose gausu skaidulų. Paskaičiuota, kad viename apelsine yra 4 g skaidulų, kai suvartojus 1000 kalorijų rekomenduojama gauti 14 g skaidulų. Skaidulos gerina virškinimą ir gali padėti kovoti su antsvoriu, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

3. Šiuose vaisiuose yra mažai kalorijų, taigi, jei jas skaičiuojate, šie vaisiai yra puikiausias pasirinkimas. Keletas skaičių: vidutinio dydžio apelsinas turi maždaug 62 kcal, pusė raudono greipfruto – 52 kcal, balto – 39 kcal, mandarino pusbrolis klementinas – 35 kcal, o iš vienos citrinos išspaustos sultys – vos 12 kcal.

4. Tyrimai parodė, kad citrusiniai vaisiai gali sumažinti inkstų akmenų atsiradimo riziką. Juose esantis citratas padeda apsisaugoti nuo inkstų akmenų formavimosi.

5. Šie vaisiai gali padėti kovoti arba apsaugoti nuo vėžio. Vieno atlikto tyrimo duomenimis, kasdien valgant greipfrutus ar geriant jų sultis, mažėja rizika susirgti plaučių vėžiu. Kiti tyrimai parodė, kad citrusiniai vaisiai taip pat gali apsaugoti nuo stemplės, skrandžio, krūties ir kasos vėžio.

6. Citrusiniai vaisiai gerina širdies darbą. Tyrimais įrodyta, kad jie gali padėti mažinti kraujospūdį, širdies ligų ir insulto tikimybę.

7. Tai puikus maistas smegenis. Citrusiniai vaisiai gali apsaugoti nuo neurodegeneracinių ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio ir Parkinsono, kurios atsiranda dėl ląstelių irimo nervų sistemoje. Iš dalies šias ligas sukelia uždegimas, o priešuždegiminės citrusinių vaisių savybės gali padėti nuo galimų tokių įvykių grandinės. Be to, atlikti tyrimai parodė, kad citrusinių vaisių sultys gali pagerinti smegenų darbą.

Tik nepamiškite taisyklės – kas per daug, tas nesveika. Net ir tikru sveikatos šaltiniu laikomi citrusiniai vaisiai gali pridaryti bėdos. Pavyzdžiui, be saiko vartojant jų rūgštis gali pažeisti dantų emalį, o greipfrutai gali nuslopinti arba atvirkščiai – padidinti kartu vartojamų vaistų poveikį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(4)
(18)

Komentarai ()