Elitinių karių verslas: kuo užsiima pirmoji pasaulyje privati karinė kompanija  (2)

Gausiai ginkluoti, dėvintys specialius šarvuotus kostiumus ir balistinius šalmus vyrai gali būti matomi saugantys bunkerius, šturmuojantys pastatus ar pozuojantys prie mokymo lentų per taktines pamokas. Nors tokių „Youtube“ svetainėje patalpintų įrašų aprašai yra rašomi kirilica, jų fone skamba musulmoniškas a cappella muzika našidas – kuri dažnai naudojama ekstremistinių grupuočių propagandiniuose filmukuose. Tačiau šie vyrai – ne įprasti džihadistai. Jie – „Malhama Tactical“, pirmoji pasaulyje privati karinė kompanija, rašo „Foreign Policy“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Malhama Tactical“ – tai 10 puikiai apmokytų kovotojų iš Uzbekistano ir musulmoniškų Rusijos respublikų Kaukazo regione. Nors tai atrodo mažai, bet dydis nėra svarbiausia, kai kalbama apie karines konsultacijas, ypač – socialinių tinklų amžiuje.

„Malhama Tactical“ reklamuoja savo mūšius įvairiose socialinėse platformose ir sulaukia rezultatų – jų parengtas programas labai vertina džihadistai Sirijoje, kompanija turi gerbėjų visame pasaulyje.

Grupės lyderis – 24-erių uzbekas, save vadinantis Abu Rofiqu (arabiškai – Rofiqo tėvas). Apie jį žinoma nedaug – jis dažnai keičia asmenines paskyras socialiniuose tinkluose, naudoja daug pseudonimų, skleidžia klaidingą informaciją, kad supainiotų mėginančius jį susekti.

Visuose vaizdo klipuose ir nuotraukose internete jis dėvi šaliką arba balaklavą ir taip dengia savo veidą. Matomos tik tamsios akys ir juodi plaukai. Jis laisvai kalba rusiškai, tačiau turi nežymų uzbekišką akcentą.

Įkurta 2016-ųjų gegužę „Malhama Tactical“ jau turi gerą vardą Sirijoje. Grupuotė čia samdoma kautis, mokyti kovotojus, konsultuoti kariniais klausimais. Nepaisant to, kad Sirijos valdžios pajėgoms pastaruoju metu gerai sekasi, „Malhama Tactical“ teikiamų paslaugų pasiūla šalyje yra kaip niekad didelė, „Foreign Policy“ teigė pats Abu Rofiqas per žinučių programėlę „Telegram“.

Tačiau dabar grupuotės lyderis galvoja apie plėtrą į kitas šalis. Jo vyrai, anot Abu Rofiqo, pasirengę imtis darbo bet kur, kur musulmonai sunitai gyvena priespaudoje. Kaip tokias vietas jis įvardija Kiniją ir Mianmarą. Vyras taip pat neatmeta, kad „Malhama Tactical“ gali grįžti prie savo šaknų ir grįžti į Šiaurės Kaukazą tam, kad kautųsi su Rusijos valdžia.

Lapkričio mėnesį grupuotė „Facebook“ tinkle paskelbė ieškanti instruktorių su patirtimi kovose. Skelbime „Malhama Tactical“ apibūdinama kaip „linksma ir draugiška komanda“, o instruktoriams būtų suteikiamos ir atostogos bei viena poilsio nuo džihado diena per savaitę. Skelbimas toks, lyg darbuotojų ieškotų įprasta kompanija, o ne grupuotė, besikaunanti žiauriame kare.

Sirijoje yra nemažai kovotojų iš Rusijos ir Vidurio Azijos. Jie yra užsitarnavę vietos kovotojų pagarbą – vietiniai pastebėjo, kad rusakalbiai žūsta gerokai dažniau nei vietos kovotojai. Vietiniai juos vadina „inghimasi“ – terminu, kurį džihadistai vartoja apibūdindami tuos kovotojus, kurie įsiveržia į priešo teritoriją siekdami išžudyti kuo daugiau žmonių, bet be plano patiems grįžti gyviems. Tipiškas inghimasi – tas, kuris kaunasi, kol jam baigiasi šoviniai, o tuomet susisprogdina.

Tačiau nors daug kovotojų iš buvusių Sovietų Sąjungos šalių tampa pirmosios fronto linijos kariais, „Malhama Tactical“ eina kitokiu keliu – kurdami savo nišą tarp dviejų pasaulių – profesionalių privačių karinių kompanijų ir Sirijoje veikiančių džihadistų grupuočių. Jie veikia kaip konsultantai, ginklų prekeiviai ir retkarčiais – elitiniai kariai.

„Malhama Tactical“ statusas suprantamas, žinant Abu Rofiqo karinę karjerą. Jis „Foreign Policy“ sakė, kad būdamas jaunuoliu iš Uzbekistano išvyko į Rusiją, kur sukūrė šeimą ir prisijungė prie Rusijos valdžios elitinio karinio dalinio – desantininkų pajėgų. 2013 m. iš Rusijos išvyko į Siriją, kur, priešingai nei dauguma užsienio kovotojų, neprisijungė prie vienos grupuotės – išliko nepriklausomas, kovėsi tai su viena, tai su kita, kol galiausiai 2016 m. įkūrė „Malhama Tactical“.

Jau pirmaisiais metais „Malhama Tactical“ apmokė griežtosios linijos islamistinę sukilėlių grupuotę „Ahrar al Sham“ ir „Jabhat Fateh al-Sham“ (anksčiau žinomą kaip „Al-Nusra Front“), kaip kautis miestuose su Sirijos režimo pajėgomis.

Jų mokymai – nepigūs. Naudojami tikri granatsvaidžiai, kurių vienas juodojoje rinkoje kainuoja apie 800 JAV dolerių. Todėl tik nedaugelis džihadistų grupuočių gali sau leisti profesionalius mokymus. Vienas europietis, dirbantis privačioje karinėje kompanijoje, teigė, kad „Malhama Tactical“ taktinės žinios yra aukšto lygio, ir Sirijos mūšiuose akivaizdų pranašumą turi tos grupuotės, kurios buvo mokomos Abu Rofiqo vadovaujamos kompanijos.

„Malhama Tactical“ kartais yra veikę ir kaip specialiųjų pajėgų daliniai skirtingoms džihadistų grupuotėms. Pavyzdžiui, praėjusių metų rugsėjį jie su Turkistano islamo partija padėjo atremti Basharo al Assado režimo ataką pietų Alepe. Tačiau Abu Rofiqas tvirtina, kad pirminis jo kompanijos tikslas – parengti sukilėlių ir džihadistų grupuotes mūšiui, o ne patiems jame dalyvauti. Jis pripažino, kad „Malhama Tactical“ džihadistų grupuotėms tiekia ir ginklus.

„Malhama Tactical“ daug dėmesio skiria socialinei erdvei. Jie naudojasi „Facebook“, „YouTube“, „Twitter“, „VKontakte“, „Instagram“ tinklais. Prie nuotraukų ir įrašų komentuoja visi – nuo sukilėlių Sirijoje iki Ukrainos karių ir separatistų Donecke.

Nors „Malhama Tactical“ paslaugos brangiai mokamos, Abu Rofiqas tvirtina, kad jis nėra gobšuolis ir savanaudis. Jis tikina, kad grupės motyvacija yra stipresnė nei vien užmokestis.

„Mūsų tikslas yra kitoks – mes kaunamės už idėją“, – teigė jis, turėdamas omenyje džihadą prieš Basharą al Assadą.

„Mes pamatysime žymiai daugiau tokios veiklos per kitus kelis dešimtmečius“, – teigė Nacionalinio gynybos universiteto profesorius Seanas McFate'as, parašęs knygą apie privačias kariuomenes. Jo nuomone, „Malhama Tactical“ yra natūrali taip ilgai besitęsiančio Sirijos karo išdava, tačiau šios ekstremistinės ideologijos ir karo privatizavimo susimaišymas yra unikali ir nerimą kelianti tendencija.

Abu Rofiqo vadovavimas „Malhama Tactical“ atkreipė ir Rusijos valdžios dėmesį. Maskva jį laiko didele teroristine grėsme. Vasario 7 d. Rusijos antskrydžio metu buvo su žeme sulyginti Abu Rofiqo namai Idlibe – žuvo jo žmona, neseniai gimęs sūnus ir dar keli civiliai. Nors pirminiai pranešimai skelbė, kad mirė ir pats Abu Rofiqas, vietos šaltiniai tai neigia – prieš antskrydį uzbekas paliko namus ir išvyko padėti aukoms, nukentėjusioms nuo sprogimo netoliese.

Kad ir kaip bebūtų, Abu Rofiqo sukurtas privačios karinės kompanijos modelis jau turi reikšmingų rezultatų mūšiuose šiaurės Sirijoje ir netrukus gali įkvėpti organizacijas sekti šiuo pavyzdžiu, rašo „Foreign Policy“. Net jeigu Abu Rofiqas bus užmuštas, o „Malhama Tactical“ – sunaikinta, jis jau turėjo daug įtakos karui prieš Basharą al Assadą ir galbūt – net pasaulinės karinės industrijos ateičiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(17)
(-4)

Komentarai (2)