10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–07–17)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-07-17 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–07–17)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Krankliai nustebino mokslininkus gebėjimu planuoti

Vos prieš 10 metų buvo manoma, kad planuoti gali tik žmonės. Didžiųjų beždžionių tyrimai parodė, kad tai geba ne vien žmonės. Dabar Švedijos mokslininkai padarė stulbinančią išvadą, kad ir krankliai sąmoningai ruošiasi būsimiems įvykiams. „Įprasta būtų daryti išvadą, kad kranklių gebėjimai panašūs į didžiųjų beždžionių ir jaunų vaikų,“ rašo tyrėjai (pdf). Tačiau beždžionėms panašių eksperimentų įveikti nepavyko.

npr.org

2:
  Hyperloop One atliko pirmuosius bandymus vakuume ir pademonstravo transporto kapsulę (Video)

Hyperloop One pirmą kartą atliko kapsulės važiuoklės įsibėgėjimo bandymus bandomojoje trasoje vakuume. Bandymai įvyko dar šių metų gegužės 12 dieną, tačiau kompanijos atstovai apie pasiekimus pranešė tik dabar.

theverge.comtechnologijos.lt

3:
  Mirė pirmoji moteris, laimėjusi matematikos Fieldso medalį – Maryam Mirzakhani

40 metų iranietė, Stanfordo universiteto profesorė, sirgo krūties vėžiu, išplitusiu į kaulus. Vadinamoji „matematikos Nobelio premija", Fieldso medalis, teikiama kas keturis metus 2-4 matematikams, jaunesniems, nei 40 metų. Profesorei Mirzakhani jis buvo įteiktas 2014 metais už jos darbus sudėtingos geometrijos ir dinaminių sistemų srityje.

bbc.com

4:
  NASA paskelbė skaudžią realybę apie skrydį į Marsą: tai ne mūsų kišenei

NASA pripažino, kad su turimu biudžetu negali sau leisti nugabenti žmonių į Marsą. Kiti NASA žingsniai priklausys nuo finansavimo, bet dabar Marso kolonizavimo ateitis kaip niekad priklauso nuo komercinių kosmoso kompanijų.

futurism.comtechnologijos.lt

5:
  Astronomai atrado iki šiol pačią mažiausią žvaigždę, kokia tik gali būti Visatoje

Cambridge'o universiteto astronomų komanda atrado iki šiol mažiausią žvaigždę. Vos didesnės už Saturną žvaigždės trauka jos paviršiuje maždaug 300 kartų didesnė, nei Žemėje.

phys.orgtechnologijos.lt




6:
  Novartis CAR-T vėžio terapiją sulaukė ekspertų palaikymo FDA patvirtinimui

Revoliucinė Novartis CAR-T vėžio terapija žengė platų žingsnį link pacientų. FDA surinkti nepriklausomi ekspertai trečiadienį vienbalsiai (10:0) balsavo už rekomendavimą patvirtinti Novartis CAR-T terapiją, vadinamą CTL019, vaikų ir jaunuolių sergančių pažengusia leukemija, gydymui. Šis balsaviams žymi esminį momentą šios klasės eksperimentiniam gydymui. FDA galutino sperndimo tikimasis sulaukti iki spalio 3 dienos.
„Manau, tai nuostabiausias mano gyvenime regėtas,” sajė Dr. Tim Cripe, Nacionalinės vaikų ligoninės Columbuse, Ohio onkologas ir vienas iš ekspertų, vertinusių CTL019 trečiadienį FDA taryboje.
CTL019 yra individualizuotas gydymas, atliekamas, surenkant paciento baltuosius kraujo kūnelius ir pakeičiant juos, kad jie atakuotų auglius. Tai pirmoji CAR-T terapija, pateikta FDA verinimui, praminanti kelią naujiems gydymo būdams, žadantiems pakeisti tam tikrų agresyvių kraujo vėžio gydymo standartus.

statnews.com

Pasidalinkite su draugais
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: