Netikėti tyrimo rezultatai: paaiškėjo, kodėl kenkia gera uoslė, o viskas išsisprendžią ją užblokavus  ()

Nors mes privalome valgyti maistą, jį skanaujame ir kitaip. Džiaugiamės jo tekstūra, grožimės išvaizda, godžiai į save geriame kvapą. Bet ar tiesa, kad maisto uostymas gali prisidėti prie svorio augimo? Neskubėkite sakyti ne, nes naujas mokslininkų tyrimas atskleidė kai ką netikėto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsikratyti antsvorio ir taip yra pakankamai sunku, tačiau naujausias Kalifornijos universiteto Berklyje atliktas tyrimas rodo, kad net ir maisto uostymas gali paskatinti svorio augimą, na, bent jau pelėms, praneša Distractify.com.

Tyrimą atlikę Andrew Dillin ir Celine Riera stebėjo tris pelių grupes: turinčių normalią uoslę, itin gerą arba visai neturinčių uoslės.

Visos pelės buvo maitinamos daug riebalų turinčiu maistu, tačiau ne visų svoris kito vienodai. Puikią uoslę turinčios pelės priaugo daugiausiai, normalią uoslę turinčios pelės priaugo 100 proc. savo kūno svorio, o neužuodžiančios nieko, priaugo vos 10 proc. savo kūno svorio.

Tyrimas parodė ir tai, kad nutukusios pelės, pašalinus jų gebėjimą užuosti, greitai sulieknėdavo ir grįždavo į savo normalų svorį be jokių mitybos pokyčių.

Riera pateikia paaiškinimą: žmogaus uoslė suprastėja pavalgius, kad maistas neatrodytų toks patrauklus, taip apsaugodama žmogų nuo persivalgymo. Jei žmogus pradėtų valgyti su prastesniu gebėjimu užuosti, smegenys būtų tarsi apgaunamos, kad žmogus jau pasisotino, todėl kalorijas imtų deginti, o ne kaupti kaip riebalus.

Jei iš žmogaus būtų atimta uoslė, jis taptų liūdnas, kadangi uoslė yra labai svarbi – ji, kaip teigia Riera, suteikia valgymui malonumą. Žmonės, sergantys ligomis, kurios paveikia uoslę, pavyzdžiui, Parkinsono liga, labai greitai gali sulieknėti iki gyvybei pavojingos ribos.

Mokslininkai viliasi šį tyrimą pakartoti su žmonėmis, tačiau tai padaryti nėra taip lengva. Anot Dillin, saugiausias būdas – sunaikinti uoslės neuronus, esančius nosyje, tačiau jų kamienines ląsteles palikti nepažeistas. Tai reikštų, kad prarastą uoslę žmogus atgautų praėjus 3-8 savaitėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()