Paskelbė neįtikėtinus duomenis apie šiuolaikinę vergovę: kaip tai veikia ir kaip atpažinti vergaujančius žmones  (2)

Jungtinės Karalystės (JK) Nacionalinė nusikaltimų agentūra (NCA) rugpjūčio pradžioje paskelbė, kad šalyje egzistuoja paralelinė visuomenė – žmonės, kuriuos vergovei išnaudoja negailestingos nusikalstamos grupuotės, rašo „The Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Willas Kerras iš NCA rugpjūčio pradžioje teigė, kad tokia pasibjaurėtina praktika klesti daugybėje Jungtinės Karalystės vietovių – ten, kur vergovė oficialiai buvo panaikinta daugiau nei prieš 200 metų.

Anot W. Kerro, išnaudojimo aukos labai dažnai matomos visuomenėje: tai gali būti vergauti atvežtas kaimynas, šneki moteris, priverstinai dirbanti manikiūro salone ar vietiniame autoservise automobilius plaunantys vyrai.

W. Kerras prašo visuomenės atkreipti dėmesį į modernios vergovės ženklus ir apie juos pranešti policijai. Tokiais ženklais gali būti laikomi sužeidimai ar streso simptomai, taip pat pro akis praleisti nederėtų ir skurdžių rūbų ar asmeninių daiktų trūkumo.

Jei žmogus vengia akių kontakto ar griežtai atsisako kalbėti su nepažįstamaisiais, jis taip pat gali būti modernios vergovės auka.

„Matome, kaip nusikalstamos gaujos, supratusios, kad iš prekybos žmonėmis gali užsidirbti daug daugiau nei iš narkotikų, paverčia žmones prekėmis“, – sakė W. Kerras.

Anot jo, moderni vergovė yra taip išplitusi, kad visuomenės nariai, patys to nė nežinodami, nuolat susiduria su jos aukomis.

Artimiausiais mėnesiais JK policijos operacijos bus orientuotos į šias sritis:

Priverstinė prostitucija

Organizuotos nusikalstamos grupuotės už kiekvieną prostitucija priverstą užsiimti moterį per dieną gali užsidirbti iki 600 svarų (660 eurų).

NCA ir JK policija neseniai išardė rumunų gaują, įtariamą iš kriminalinės veiklos užsidirbusią 5 mln. eurų. Grupė priverstinės prostitucijos aukų paslaugas reklamavo internete, aukos buvo verčiamos plauti pinigus per nusikaltėlių kontroliuojamas banko sąskaitas.

Policijos operacijos metu šiaurės Anglijoje buvo išgelbėtos dešimt moterų ir suimti trys vyrai, galimai susiję su nusikalstama grupuote.

Nacionalinis nukreipimo mechanizmas – schema, skirta modernios vergovės aukų surašymui ir paramos teikimui, praeitais metais užregistravo 951 suaugusįjį, kuris buvo seksualiai išnaudojamas. Tačiau manoma, kad šis skaičius – tik ledkalnio viršūnė.

Jūrinė/žvejybos pramonė

Kontrabandininkai ir nelegalios ar nelicencijuotos gaujos taikosi į įvairias pramonės šakas, įskaitant žvejybos.

Policijos teigimu, į vergovę šioje pramonės šakoje patenkančios aukos dažniausiai yra kilusios iš Rytų Europos, Afrikos ar Azijos. Šiems asmenims pažadamas darbas JK, tačiau atvykę jie verčiami dirbti laivuose ir maisto produktų apdorojimo fabrikuose nemokamai arba už labai mažą atlygį.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2014-aisiais 24 jūrinės pramonės darbuotojai buvo pripažinti potencialiomis žmonių kontrabandos ir vergovės aukomis. Vis dėlto pareigūnai pripažino, kad tikrasis skaičius turėtų būti gerokai didesnis.

Taip pat buvo gauta pranešimų, kad britams priklausančiuose laivuose užsieniečiai žvejai kenčia nuo neprivalgymo.

Seksualinis vaikų išnaudojimas

Pagal modernios vergovės aukų kilmę, Jungtinės Karalystės piliečiai šioje liūdnoje statistikoje užimą trečią vietą – daugiausia dėl išnaudojamų vaikų Ročdeilio, Oksfordo ir kituose regionuose, kuriuose buvo aptikti verbavimo tinklai.

Oficialiais duomenimis, praeitais metais 215 nepilnamečių britų tapo seksualinio išnaudojimo aukomis – šis skaičius dvigubai didesnis nei užpernai. Tuo tarpu visų kitų tautybių nepilnamečių seksualinio išnaudojimo aukų užsiregistruota 147.

Žemdirbystės, maisto ir gamybos pramonė

Gegužę NCA kartu su partneriais iš Europos teisėsaugos pradėjo vykdyti operaciją, skirtą kovoti su modernia vergove žemdirbystės, maisto ir gamybos pramonėse. Iš viso Europoje buvo suimti 133 įtariamieji, iš kurių 46 veikė Jungtinėje Karalystėje.

NCA teigimu, į nusikalstamų gaujų pinkles patenka darbo jėga iš įvairių sričių – nuo gamyklų darbuotojų iki vaisių skynėjų. Neseniai NCA vykdytos operacijos metu buvo išvaduoti penki slovakai, verčiami dirbti automobilių plovykloje Bristolyje. Itin daug vergovės atvejų užfiksuojama manikiūro salonuose.

Kanapių plantacijos

Dažniausiai kanapių plantacijose verčiami dirbti vietnamiečiai, kuriuos čia išnaudoja tautiečių gaujos. Vasarį policija Viltšyre atrado didžiulę kanapių plantaciją, kurioje priverstinai dirbo paaugliai – kai kurių amžius siekė vos 15 metų.

Inspektorius Paulas Franklinas tuomet sakė: „Niekas nedarytų to savo noru... Tai buvo vergovė.“

„Čia nėra natūralios šviesos, vandentiekio... Tai sunkus fizinis darbas – tai ne vaikštinėti aplink su laistytuvu. Mane šokiravo vergovės mastas. Ten nebuvo šviežio oro“, – sakė P. Franklinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(6)
(15)

Komentarai (2)