Iš kur atsirado sensaciją sukėlęs pirmasis mokslo istorijoje tarpžvaigždinis asteroidas? Pirmieji spėjimai apie tolimo pasaulio pabaigą  ()

Pirmasis mūsų planetų sistemą aplankęs tarpžvaigždinis klajūnas gali būti didesnės planetos, kurią sudraskė jos žvaigždė, nuolauža.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio mėnesį astronomai pastebėjo keistą, greitai judantį objektą, kuris, sprendžiant iš visko, atskriejo iš už mūsų saulės sistemos ribų. „Oumuamua“ pavadinta pailga, cigarą primenanti uola mūsų kaimynystėje atsidūrė iš kitos žvaigždės apylinkių.

Dabar tyrėjai stengiasi išsiaiškinti, iš kur Oumuamua atskriejo ir kaip susiformavo. Matija Cuk iš SETI instituto mano, kad jis galėjo atsirasti, kai maždaug 10 kartų už Žemę didesnė planeta pernelyg prisiartino prie mažos, tankios žvaigždės ir buvo potvynio jėgų buvo sudraskyta į skutelius. Nuolaužas išsvaidyti galėjo sistemos antros žvaigždės gravitacinė trauka.

Jei Oumuamua yra tipiškas nuo žvaigždės prie žvaigždės keliaujančių uolų atstovas, ir toks nėra vienintelis, Cuko teigimu, tokia kilmės istorija galėtų paaiškinti daugumą jų.

Pasaulio pabaigos liekanos

Kosminiai susidūrimai tokių pailgų objektų neturėtų sukurti, sako Cukas. Kai du objektai susiduria kosmose, jų nuolaužos dažnai ir toliau daužosi tarpusavyje. Ilga ir plona, tokia kaip Oumuamua, uola dėl tokių susidūrimų būtų perlūžusi pusiau, sako jis.

Tuo tarpu jei 10 kartų už Žemę didesnę planetą suplėšo nykštukinė žvaigždė, o susidariusios liekanos išsvaidomos iš sistemos, daug panašių į Oumuamua objektų galėjo susidaryti vienu metu.

„Norint išsiaiškinti, kas iš tiesų yra Oumuamua, turėtume rasti dar bent kelis tarpžvaigždinius objektus,“ sako Michele Bannister iš Karalienės universiteto Belfaste. Yra keletas kitų teorijų, aiškinančių tokių kosminių objektų susiformavimą, ir keletą jų galima drąsiai atmesti ir be nuodugnesnių stebėjimų. Bet reikiamo dydžio žvaigždžių ir planetų visatoje netrūksta, tad Bannister sako, kad ši idėja yra visai tikėtina.

Leah Crane
newscientist.com

Nuoroda:arxiv.org/abs/1712.01823

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()