Nauji jogos tyrimai nustebins jos gerbėjus: apie tokius pavojus mažai kas kalba, tačiau tai žinoti būtina  ()

Naujas tyrimas parodė, kad joga yra pavojingesnė, nei manyta anksčiau – ir sukelia ne mažiau traumų, nei kitos sporto rūšys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

5000 metų senumo indų disciplina pagerina tiek fizinį, tiek protinį žmonių gerbūvį, o ja užsiiminėja tokios įžymybės kaip Beyonce, Lady Gaga, brazilų supermodelis Gisele Bundchen bei Davidas ir Victoria Beckhamai.

Tyrimui vadovavęs profesorius Evangelos Pappas iš Sidnėjaus universiteto teigia, kad jų atliktas tyrimas parodė, kad joga per metų laikotarpį sukėlė skausmą 10% ja užsiiminėjančių žmonių, o šis rodiklis prilygsta daugeliui sporto šakų, kuriomis užsiiminėja fiziškai aktyvesni žmonės.

E. Pappaso komanda tyrė 350 žmonių, kurie lankė jogos užsiėmimus dviejose jogos studijose Niujorke.

Joga sparčiai populiarėja kaip papildoma ar alternatyvi terapija kaulų ir raumenų sutrikimams gydyti. Profesorius E. Pappas sako, kad joga gali būti naudinga kaulų ir raumenų sutrikimams gydyti, tačiau ji tuo pačiu gali sukelti kaulų ir raumenų skausmus. Jis nurodo, kad joga gali sustiprinti jau egzistuojantį skausmą, o 21% jau egzistuojančių traumų pablogėjo dėl jogos praktikos – ypač viršutinių galūnių srityje. 

Negana to, profesorius aiškina, kad net trečdaliu atvejų sukeltas skausmas buvo ilgalaikis ir truko daugiau nei 3 mėnesius. Daugumoje atvejų šie skausmai buvo juntami viršutinėje kūno dalyje – pečių, alkūnių, riešų ir plaštakų srityje. Taip yra greičiausiai dėl to, kad užsiiminėjant joga didžiausias krūvis tenka rankoms ir jų sričiai.

Tačiau ne viskas taip jau blogai, kaip atrodo, sako profesorius E. Pappas. 74% tyrimo dalyvių nurodė, kad egzistuojantis skausmas sumažėjo būtent dėl jogos praktikos – o tai tik pabrėžia kaulų ir raumenų struktūros sudėtingumą.

Šis tyrimas turėtų padėti žmonėms palyginti jogos keliamą riziką su kitų sporto užsiėmimų rizikomis – ir priimti labiau apgalvotus sprendimus renkantis sporto šaką. Profesorius sako, kad jogos sukeliamo skausmo galima išvengti prieš užsiėmimą papasakojant jogos mokytojui apie turimą traumą – taip pat informavus savo gydytoją apie ketinimą užsiiminėti joga.

Profesorius ir jo komanda visuomet rekomenduoja jogos mokytojams aptarti traumų pavojų su mokiniais. O jogos dalyviai skatinami papasakoti apie skaumus, kurie juos kamuoja – kad būtų pakoreguoti pratimai ir sumažėtų rizika pabloginti esamų traumų būklę.

Pagrindiniai jogos komponentai yra laikysenos ir eilė judesių, kurie skirti padidinti jėgą, lankstumą ir kvėpavimą. Yra įrodymų, kad užsiiminėjimas joga yra naudingas žmonėms, turinties didelį kraujospūdį, kenčiantiems nuo širdies ligų bei skausmų – įskaitant ir apatinės nugaros dalies skausmus – taip pat nuo depresijos ir streso. Bent dvi sesijos per savaitę ilgainiui padeda sustiprinti raumenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: