Apie sporto poveikį žinoma jau labai daug, bet naujas tyrimas nustebino net ir medikus: paaiškėjo, kad fizinis krūvis pakeičia žarnyno mikroflorą  (1)

Šiuo metu, kai dauguma žmonių ištisas dienas prasėdi prie kompiuterio, o nutukimas, širdies ir kraujagyslių ligos, diabetas plinta, verta dar kartą priminti, kad judėjimas – tai gyvenimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reguliarūs fiziniai krūviai pailgina gyvenimą ir padeda apsisaugoti nuo įvairių bėdų, pavyzdžiui, gastrito, bronchito ir tikriausiai vėžio.

Regis, medikai jau turėjo ištirti visus aktyvaus gyvenimo būdo naudos aspektus, bet mokslininkai iš Ilinojaus universiteto, vadovaujami Jeffrey Woodso ir Jacobo Alleno, atrado dar vieną reikšmingą dalyką – fizinis krūvis pakeičia žarnyno mikroflorą.

Minėti mokslininkai atliko dvi tyrimų serijas: vieną – su pelėmis, kitą – su žmonėmis. Jie išspausdino savo tyrimų rezultatus dviejuose leidiniuose: „Medicine & Science in Sports & Exercise“ ir „ Gut Microbes“.

Pirmame eksperimente mokslininkai paėmė dvi grupes nejudrių pelių su steriliu žarnynu. Vienai grupei jie transplantavo į žarnyną aktyvių graužikų fekalinį turinį, o kitai – tokių pat nejudrių. Vėliau jie nustatė, kad pirmosios grupės žarnyne atsirado didesnis kiekis bakterijų, kurios gamina trumpųjų grandinių riebalines rūgštis. Šios rūgštys nulemia sveikų žarnyno ląstelių vystymąsi, mažina uždegimus ir dalyvauja gaminant energiją. Šie graužikai tapo atsparūs opiniam kolitui – uždegiminiam žarnyno susirgimui.

Antrame etape buvo tiriami žmonės. Mokslininkai atrinko 18 liesų ir 14 nutukusių savanorių, ištyrė jų žarnyno mikrofloros sudėtį ir paskyrė fizinio krūvio programą.

3 kartus per savaitę eksperimento dalyviai 30–60 minučių atlikdavo specialius pratimus. Vėliau jų žarnynas buvo tiriamas po šešių savaičių treniruočių ir dar kartą po šešių savaičių baigus sportuoti.

Įdomu tai, kad abiejose grupėse mokslininkai pastebėjo padidėjusį trumpų grandinių riebalinių rūgščių kiekį, tačiau nutukusių žmonių grupėje šis padidėjimas buvo nedidelis, o po treniruočių kurso ir visai išsilygino.

„Mes aptikome aiškų skirtumą tarp fizinio krūvio sukeliamų mikrofloros pokyčių liesiems žmonėms ir nutukusiems, – pareiškė J. Woodsas. – Mums dar teks išsiaiškinti, kodėl taip vyksta.“

Tyrimo rezultatai primena mums, kad reikia draugauti su savo mikroorganizmais, juo labiau kad mokslininkai kol kas dar suspėjo atidžiau susipažinti tik su vienu procentu visų, kurie egzistuoja žmogaus kūne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (1)