Švenčių maratonas baigėsi, o kai kurie pojūčiai liko - ką daryti, kad atstatytumėte organizmą?  ()

Jei po švenčių jaučiatės taip, tarytum galėtumėte porą dienų visai nevalgyti, žinokite, kad esate ne vieninteliai tokie.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal tradiciją per didžiąsias šventes ant stalo puikuojasi sunkus maistas: mėsos kepsniai, riebūs padažai, gausios salotos ir kaloringi desertai. Saldūs ir alkoholiniai gėrimai dar labiau apsunkina virškinimo sistemą. Dauguma žmonių po švenčių jaučiasi persisotinę tikrąja prasme, apsunkę nuo riebalų ir gyvulinių baltymų pertekliaus. Ką daryti?

Dietologė Isabelle Keller iš Vokietijos mitybos draugijos pataria pirmiausia apsvarstyti, kur galima sutaupyti kalorijų. „Geriausia tai padaryti pavyksta per pusryčius. Sviestinę bandelę pakeiskite grūdėtos duonos riekele ar šviežių vaisių kokteiliu“, – siūlo ji.

Kreipkite dėmesį į energijos tankį

„Kai einate į svečius ir žinote, kad gausite pavalgyti sunkių patiekalų, namuose planuokite prieš tai ir po to tik lengvą maistą“, – rekomenduoja specialistė.

Lapinės salotos ir daržovių sriuba ar keptos žuvies gabalėlis bus puiki alternatyva mėsos patiekalams. Rinkitės daržoves, vaisius, ankštinius augalus. Vietoj pyrago ar torto suvalgykite keptą obuolį, jei negalite ištverti be deserto. Ir stenkitės daugiau judėti, kasdien išeikite pasivaikščioti.

Kartkartėmis galima praleisti vieną valgymą

Gydytojas Christianas Kessleris iš Berlyno Immanuelio ligoninės visiems rekomenduoja po švenčių daryti valgymo pertraukas: „Iš esmės bus labai gerai, jei kūnas per 24 paros valandas gaus mažiausiai 14 valandų pailsėti nuo maisto. Reikėtų stengtis, kad tarp valgymų praeitų keturios valandos.“

Po švenčių maratono galima ramiai praleisti vieną valgymą, pavyzdžiui, pusryčius ar vakarienę. „Galima dieną pradėti nuo arbatos ar kavos puodelio, jei nejaučiate stipraus alkio“, – pataria gydytojas.

„Jei norite numesti papildomus kilogramus, kuriuos priaugote per šventinį etapą, skirkite sau po porą vegetariškų dienų per savaitę, – pataria Ch. Kessleris. – Patiekalus be mėsos gausiai pagardinkite prieskoniais: rozmarinais, kmynais, imbieru, anyžiais, ciberžole ir kitais. Jie skatins virškinimą ir pagerins skonį.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()