Kodėl visada reikėtų pirkti tik kokybiškas ir naujas Lietuvos vėliavas? Juk nesame iš Bolivaro ar Hilegomo  (10)

Šiandien - ypatinga diena Lietuvai. Tikimės, kad atšvęsite linksmai. Būkite optimistiški, veržlūs ir užsispyrę, kad antrasis Lietuvos šimtmetis būtų taikesnis, darbštesnis ir geresnis nei praėjęs. Dabar visur kabo vėliavos, tačiau ne visos jos vienodos. Kodėl pigesnės vėliavos ne visada yra geras pirkinys? Todėl, kad mes nesame iš Bolivaro ar Hilegomo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos valstybės vėliavos spalvas apibrėžia Konstitucija - 15-ame straipsnyje aiškiai parašyta, kad „Valstybės vėliavos spalvos – geltona, žalia, raudona.“ Šios spalvos yra labai ryškios mūsų tautiniuose rūbuose ir atrodo išties gražiai ir ryškiai. Tačiau nereikia būti specialistu, kad suvoktum, jog geltona nėra lygi geltonai, o ir raudona būna visokia. Pigesnės vėliavos, įprastai gaminamos Kinijoje, dažnai atrodo kaip puikus pirkinys, tačiau nebūtinai yra tai, kas skelbiama etiketėje.

Lietuvos valstybės vėliavos spalvos yra apibrėžiamos įstatymu. Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymo 3-io straipsnio pirmasis punktas teigia, kad „Lietuvos valstybės vėliava, Lietuvos valstybės istorinė vėliava, kitos vėliavos, taip pat vėliavų atvaizdai visada turi atitikti šių vėliavų spalvų etaloninį atvaizdą (pagal Pantone sistemą) ir matmenis.“ Tas spalvų etalonas yra lengvai aptinkamas internete - Lietuvos Respublikos Vyriausybės tinklapyje skelbiami ir spalvų kodai. Jų gamintojai ir laikosi, tačiau pigios vėliavos greitai tampa Bolivaro ar Hilegomo simbolika.

Hilegomas - tai pietų Olandijos provincijoje esantis miestelis. Jo vėliava - taip pat geltona, žalia ir raudona. Iš pirmo žvilgsnio, ji niekuo nesiskiria nuo Lietuvos Respublikos vėliavos, tačiau palyginus skirtumas yra matomas.

O štai kaip atrodo Bolivaro vėliava:

Bolivaras - Kolumbijos departamentas, regionas šalies šiaurėje. Šios spalvos yra populiarios daugelyje Pietų valstybių, todėl nieko keisto, kad aukščiau parodyta nuotrauka primena Lietuvos simboliką. Tačiau Lietuvos valstybės vėliava yra kiek kitokia. Štai kaip ji atrodo:

Lietuvos valstybinė vėliava yra kiek tamsesnė nei kitos dvi. Spalvos sovietmečio pabaigoje buvo atkurtos pagal Nepriklausomos Lietuvos Respublikos vėliavas, kurias išsaugojo muziejai ir privatūs asmenys. Iš naujo ši vėliava Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo patvirtinta 1989 metų sausio 25 dieną. Dabar pagal įstatymą jos ilgio ir pločio santykis yra 5:3.

Visgi, ne idealus tikslumas yra svarbiausia. Svarbiausia - mintys, kurias turime šiandien keldami ir žiūrėdami į vėliavas. Tegul plevesuoja ir pablukusios, kelias dešimtis metų paslėptos išsaugotos vėliavos, tegul vaikai į viršų kelia savo rankomis nupieštas Trispalves ir tegul socialiniuose tinkluose žmonės dalijasi šiuo simboliu. Išsaugota, nepalaužta, atkurta - su Atkurtos Lietuvos Valstybės Šimtmečiu!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(5)
(33)

Komentarai (10)