Net pačius mokslininkus nustebino rezultatai: kas daro didesnę žalą smegenims - marihuana ar alkoholis?  (4)

Pasaulyje vis aktyviau legalizuojant marihuaną, atliekama vis daugiau ir daugiau mokslinių tyrimų apie potencialią šio narkotiko žalą ir naudą. Tačiau naujausias tyrimas leidžia teigti, kad kalbant apie poveikį smegenims, alkoholio žala yra didesnė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Kolorado Boulderio universiteto atliko esamos vaizdinės medžiagos, susijusios su alkoholio ir kanapių poveikių smegenims, analizę. Jų išvados susiejo alkoholio vartojimą su ilgalaikiais pokyčiais smegenų baltojoje ir pilkojoje medžiagose. O marihuanos vartojimas, pasak jų, neturi jokio rimto ilgalaikio poveikio smegenų struktūrai.

Tyrimui vadovavusi minėto universiteto Psichologijos ir neuromokslų katedros atstovė Rachel Thayer ir jos kolegos savo išvadas neseniai paskelbė žurnale „Addiction“.

Tuo tarpu pernai leidinyje „Medical News Today“ buvo paskelbta, kad vienas mokslinis tyrimas susiejo marihuanos vartojimą su didesne paauglių psichozės rizika. O kito tyrimo išvadose teigiama, kad marihuana turi didesnį neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai nei tradicinės cigaretės.

Yra ir kita medalio pusė. Mokslininkai taip pat nustatė, kad kanabinoidai – marihuanos veikliosios medžiagos – gali padėti užkirsti kelią migrenai. O naujausias tyrimas susiejo marihuaną ir padidėjusi seksualinį potraukį.

Marihuana prieš alkoholį: kas blogiau?

Savo tyrimo metu R. Thayer ir jos komanda siekė išsiaiškinti, kaip marihuana veikia smegenis. Tyrimo bendraautorius Kentas Hutchisonas, taip pat dirbantis Psichologijos ir neuromokslų katedroje, pažymėjo, kad iki šiol šioje srityje atlikti moksliniai tyrimai davė prieštaringų rezultatų.

„Jeigu pažvelgtume į praėjusių metų tyrimus, tai pamatytume, kad vienas tyrimas rodo, kad marihuanos vartojimas mažina hipokampo dydį. O kitas tyrimas teigia, kad marihuana sukelia pokyčių smegenėlėse. Reikalas tas, kad visuose šiuose tyrimuose nėra nuoseklumo kalbant apie pačią smegenų struktūrą“, – sakė jis.

Siekdami panaikinti tą nenuoseklumo spragą, mokslininkai atliko naują smegenų vaizdinių duomenų analizę. Jie analizavo, kaip marihuana veikia baltąją ir pilkąją smegenų medžiagas ir rezultatus palygino su alkoholio poveikiu.

„Kalbant apie alkoholį, mes ne vieną dešimtmetį žinome, kad jis kenkia smegenims. Tačiau kalbant apie kanapes, mes žinome labai mažai“, – sakė K. Hutchisonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(16)
(9)

Komentarai (4)