Ką gali lėktuvai, bet negali jokie paukščiai? Kas būna, kai paukščiai pabando paskristi aukštyn kojomis ir kas moka skristi atbulomis (Video)  ()

Skrydis apsivertus nėra labai sudėtingas akrobatinis manevras. Tiesą sakant, jei gyvenate netoli aerodromo, tikriausiai ore besivartančių lėktuvų šiltuoju metų laiku prisižiūrite į valias. Pats skrydis buvo kadaise įkvėptas paukščių, bet ar patys paukščiai gali skristi apsivertę?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žinote, skristi aukštyn ratais lėktuvui nėra didelė problema tik jei jis tam yra pritaikytas. Oro srautas aplink sparnus kuria keliamąją galią, kuri ir išlaiko orlaivį ore. Automobilių spoileriai, aerodinaminiai elementai, skirti itin greitų automobilių posūkių įveikimo greičiui pagerinti, veikia apversto sparno principu, todėl kuria prispaudžiamąją jėgą. Visgi, akrobatiniai lėktuvai turi kitokius sparnus, o pilotai geba lėktuvą išlaikyti ore pasinaudodami ir variklio trauka.

Taigi, ar paukščiai geba atlikti kažką panašaus? Ir taip, ir ne. Kai kurie paukščiai iš tiesų nemažai vartosi ore. Kai kurios erelių rūšys skrydyje dalijasi maistu, galybė paukščių taip pešasi, o žąsys apsivertimą naudoja skrydžio greičiui ir aukščiui sumažinti. Apsivertimas ore paukščiams yra įkandamas manevras, tačiau skristi apsivertę jie negali.

Kartais apsivertimas padeda išventi susidūrimo

Visų pirma, paukščiai turi plasnoti, kad pakiltų ir skristų į priekį. Jų sparnų struktūra lemia tai, kad jie plasnoja tik viena kryptimi. Sparnai nėra simetriški horizontalios ašies atžvilgiu, todėl paukščiai net sklęsti apsivertę negali. Minėtos žąsys trumpam apsiverčia, kad galėtų greitai sumažinti greitį - apsivertusios jos padidina oro pasipriešinimą.

Paukščių kūnai yra sutverti skrydžiui kojomis į žemę. Kalbant aviaciniai terminais, paukščiai yra aukštasparniai orlaiviai, todėl jiems būtų sunku išsilaikyti ore apsivertus - jų kūnas natūraliai norėtų pasisukti atgal į įprastą padėti. Visgi, yra paukščių, kurie gali skristi atbulomis.

Kolibriai yra bene vieninteliai paukščiai, kurie gali išsilaikyti vienoje vietoje ore (maždaug kaip sraigtasparniai) ir net skristi atbulomis. Jie geria nektarą, todėl jiems toks manevringumas yra būtinas - jie tarsi vabzdžiai suka ratus aplink gėles. Tuo tarpu kiti paukščiai lesa nusileidę arba medžioja greitai nerdami link žemės - nei skrydis apsivertus, nei atbulomis jiems nėra reikalingas, todėl evoliucija tokių galimybių ir nesuteikė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()