Europa irgi turės tai, ką dabar visame pasaulyje turi tik „Tesla“: prasidėjo pirmoji milžiniško ir įspūdingo „gigafabriko“ statybų fazė  ()

Kiek anksčiau buvo paskelbta apie „Northvolt“ kompanijos užsitikrintą Europos Sąjungos investicijų banko 52,5 mln. eurų paskolą šios gamyklos statybos pradžiai. O dabar „Northvolt“ skelbia apie statybų pradžią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji tyrimų ir plėtros vietovė „Northvolt Labs“, kuri pagal dabartinius planus turėtų būti parengta iki 2019 metų, bus naudojama bendrovės ličio jonų elementų ir gamybos metodų kūrimui ir testavimui.

Kitaip tariant, bendrovė šią vietovę ir joje sumontuotą įrangą pirmiausiai naudos kaip mažos apimties bandymų bazę savo didelio masto elektromobilių baterijų gamyboms planams. Tad iš principo tai yra pirmoji „gigafabriko“ statybų fazė.

Pranešime spaudai teigiama, kad „Northvolt Labs galima bus ištestuoti visus produktus ir vystyti reikalingus procesus. Kitaip tariant, viskas vyks vienoje vietoje – nuo aktyvių medžiagų iki galutinių ir rinkai tinkamų baterijų sukūrimo“. Numatoma, kad metiniai pajėgumai pasieks 125 MWh.

Northvolt Labs stovės Västeroje, Švedijoje.

Ši vieta pasirinkta dėl to, kad čia yra įsikūrusios kelios tarptautinės kompanijos, turinčios pasaulinės klasės inžinerijos ir mokslinių tyrimų kompetencijas elektrifikavimo ir procesų optimizavimo srityse.

Su Europos Sąjungos investicijų banko (52,5 mln. eurų aut. past.) ir InnovFin (EU Finance for Innovators Energy Demonstration Projects) parama (57,29 mln. eurų aut. past.), Švedijos energetikos agentūros ir pramonės partneriais, Northvolt Labs įsteigimas yra svarbus žingsnis siekiant pilno Northvolt „gigafabriko“ paleidimo, kuris turėtų pilnai pradėti dirbti 2023 metais, o metiniai pajėgumai pasiekti 32 GWh.“

Tai būtų didžiausia ličio jonų baterijų gamykla Europoje ir būtų tokio pačio dydžio kaip ir pirmasis „Tesla“ „gigafabrikas“ Nevadoje. Beje, Peter‘is Carlsson‘as, „Northvolt“ įkūrėjas ir generalinis direktorius, bei Paolo‘as Cerruti‘s, „Northvolt“ operacijų vadovas, abu dirbo pas Elon‘ą Musk‘ą prie pirmojo „gigafabriko“ projekto.

Peter‘is Carlsson‘as teigė, kad „kompanija pereina į kitą etapą, nuo planavimo prie realių veiksmų. Su daugybe partnerių ir klientų bei baterijų kūrimo procesų ir technologijų pažanga, esame pasirengę imtis tolesnio žingsnio.“

Šios naujienos papildo kiek anksčiau paskelbtą informaciją, kad „Northvolt“ kompanija užmezgė partnerystės ryšius su tokiomis žinomomis kompanijomis kaip „ABB“, „Scania“ ir „Vestas“.

Pagal dabartinius planus, visas reikalingas finansavimas planuojamos galutinės apimties baterijų gamybai būtų užsitikrintas iki šių metų pabaigos. Tad dar lieka atviras klausimas kaip „Northvolt“ seksis pritraukti naujas investicijas, bet kaip matyti, kompanijos veiklos pradžia sėkminga ir pats procesas vyksta sklandžiai.

Tad, galima tikėtis, kad investuotojų atsiras, nes yra tokių, kurie norėtų, kad Europoje būtų gaminamos elektromobilių baterijos, o ne importuojamos. Be to, turint galvoje, kad Peter‘is Carlsson‘as 4-erius metus dirbo „Tesla“ kompanijoje viceprezidento pareigose, kuriose buvo atsakingas už pirkimus, tos žinios ir pažintys tikrai padės pritraukti naujus investuotojus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(3)
(25)

Komentarai ()