Ant sienos klijuojama Saulės sistemos imitacija: kurį laiką šviečia sutemus, tačiau viduje visiškai nėra fosforo - kaip tai veikia?  ()

Tikriausiai dar prisimenate vaikystėje turėtą žaislą, kuris švietė tamsoje. Jis buvo žalias, ryškiai švietė bent 10 minučių, o tada jį reikėjo „įkrauti“ - palaikyti prieš šviesos šaltinį. Šie žaislai nenaudojo baterijų, tačiau vis tiek kažkaip skleidė tą įsimintiną žalią šviesą. Kaip jie veikė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geras pavyzdys - šviečiantys lipdukai. Šie Saulės sistemos lipdukai šviečia tamsoje, nors yra visai ploni. Jie gali būti priklijuoti prie vaiko kambario sienos ar lubų.

Vieną tokį lipdukų rinkinį su solidžia nuolaida dabar siūlo kinai - „Nine Planet Glowing Luminous Wall Stickers Home Decoration for Kid's Room“ su 31% nuolaida dabar kainuoja €16,91. Tarp lipdukų yra ne tik visos Saulės sistemos planetos ir pati Saulė, bet ir Mėnulis bei pora asteroidų. Jis bus labai įdomus tiems, kas mėgsta atstronomiją, kosmonautiką ir prieš miegą norėtų pasvajoti apie tolimas keliones į kosmosą. O ir interjero pagyvinimas tikrai ne iš eilinių. Kiekvienas kosminis kūnas yra atskiro lipduko pavidalu, tad galima laisvai nuspręsti, kokiais atstumais ir kokia forma juos klijuoti ant sienų ar lubų.  

Įdomiausia, kad sutemus, jis kurį laiką švytį. Kaip tai padaroma šiuolaikinėmis priemonėmis?

Tikriausiai prisimenate dažnai kartotą paaiškinimą - tai fosforas šviečia tamsoje. Fosforas yra 15-as Mendelejevo lentelės elementas, kuris beveik niekada nesutinkamas grynas. Baltasis fosforas iš tiesų švyti tamsoje, tik nelabai ryškiai ir atrodo ne visai taip, kaip žaliai šviečiantys žaislai. Visgi, šios jo savybės pakako, kad visi vienbalsiai visus tamsoje šviečiančius daiktus pavadintų „fosforu“. Tai, beje, nėra laikoma klaida - žodis „fosforas“ apibūdina ir elementą, ir tamsoje šviečiančias medžiagas.

Iš tiesų dabar naudojamas stroncio aliuminatas (SrAl2O4), kurio sudėtyje fosforo visai nėra. Tam, kad ši medžiaga šviestų, dažuose dar turi būti europio, tačiau šios medžiagos nebūtinai turi suformuoti junginį. Stroncio aliuminatas nėra peršviečiamas, todėl jei koks daiktas juo būtų gerai padengtas, jis atrodytų gelsvai žalias. Tam, kad žaislai liktų spalvoti, naudojama stroncio aliuminato pudra - mažytės dalelės paviršių padengia su dideliais tarpais, todėl objektas gali būti bet kokios spalvos, o tamsoje vis tiek atrodys, kad jis visas šviečia. 

Tai kodėl tamsoje stroncio aliuminatu padengti žaislai šviečia? Pats paprasčiausias paaiškinimas - jie sugeria energiją ir ją lėtai skleidžia šviesos pavidalu. Būtent todėl juos ir reikia įkrauti - jiems reikia energijos, kurią jie vėliau po truputį atiduoda. Kuomet sukaupta energija išsenka, daiktas nustoja šviesti. Anksčiau buvo naudojamas kitas fosforas cinko sulfidas, tačiau jis švietė tik iki 10 minučių, nes sukaupdavo mažiau energijos ir greičiau ją atiduodavo aplinkai. Stroncio aliuminatas gali šviesti ir porą valandų.

Tai, žinoma, yra primityvus paaiškinimas. Mokslininkai iki šiol diskutuoja apie fosforų veikimą ir netgi jų galimą poveikį sveikatai. Būtent fosforų tyrimai leido 1896 metais atrasti radioaktyvumą. Beje, laikrodžių rodyklės taip pat šviečia tamsoje, tačiau jų įkrauti nereikia, nes jos turi nuosavą energijos šaltinį - radioaktyvų radį (jei laikrodis senas) arba tritį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai ()