8 mitai apie krūties vėžį, kuriais tikėti pavojinga - kaip yra iš tikro su šios ligos paveldėjimu?  ()

Kas dešimta moteris per 50 metų susiduria su krūties vėžiu. Ankstyvojoje stadijoje diagnozuota ši liga jau išgydoma 80–95 proc. Todėl labai svarbu nepražiopsoti susirgimo pradžios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mitas: vėžio neįmanoma aptikti pačioms apžiūrint krūtis

Iš tikrųjų rekomenduojama bent kartą per mėnesį kruopščiai pačioms apžiūrėti ir apčiupinėti krūtis. Pastebėjus menkiausią įtarimą reikia kreiptis į specialistus.

Mitas: mamografija gali išprovokuoti vėžį

Iš tikrųjų moterims per 50 metų rekomenduojama atlikti mamografijos tyrimus ne rečiau kaip kas dveji metai. Šis tyrimas padeda anksti nustatyti audinių pokyčius. Radiacijos dozė yra per menka, kad galėtų pakenkti sveikatai. Kur kas pavojingiau neaptikti vėžio ankstyvoje stadijoje.

Mitas: jeigu motina ar senelė sirgo krūties vėžiu, susirgsite ir jūs

Iš tikrųjų krūties vėžio atvejai šeimos istorijoje padidina riziką, bet reikia prisiminti, kad 90 proc. pacienčių šeimose nei motina, nei senelė, nei kiti artimieji šia liga nesirgo.

Mitas: jeigu šeimoje niekas nesirgo krūties vėžiu, tai jums nėra ko jaudintis

Iš tikrųjų genetiškai nulemtas krūties vėžys pasitaiko 10 proc. atvejų, o kiti 90 proc. susirgimų įvyksta dėl neaiškių priežasčių. Reguliariai tikrintis rekomenduojama visoms moterims.

Mitas: jeigu susirgsite vėžiu, tai jį pastebėsite

Iš tikrųjų ankstyvose stadijose piktybiniai krūtų augliai būna maži ir giliai, todėl jų nepavyksta apčiuopti pirštais. Todėl reikėtų reguliariai atlikti mamografijos tyrimus.

Mitas: nesaikingas cukraus vartojimas gali išprovokuoti krūtų vėžį

Iš tikrųjų gliukozės turi visos organizmo ląstelės: ir sveikos, ir nesveikos. Pats cukrus negali priversti sveikų ląstelių išsigimti į vėžines. Kita vertus, nuo cukraus pertekliaus gali išsivystyti nutukimas, kuris provokuoja kai kurias vėžio rūšis.

Mitas: vėžys gali išsivystyti dėl nuolatinio liemenėlės dėvėjimo

Šis mitas paremtas tuo, kad netinkamai parinkta liemenėlė gali sutrikdyti kraujo ir limfos cirkuliaciją . Nors kraujo takos sutrikimai tikrai kenkia audiniams, bet vėžys dėl to neišsivysto.

Mitas: giminaičių pagal tėvo liniją krūties vėžys nepadidina šio susirgimo rizikos

Iš tikrųjų šeimos istorija susideda iš motinos ir tėvo linijos, todėl vienodai veikia šio susirgimo riziką. Svarbu žinoti visos šeimos paveldimas ligas.

Šaltinis: Goodhouse.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()