Mokslininkai paskelbė geras naujienas - šokoladas mums gali ir padėti  (5)

Šokoladas yra malonumas, dėl kurio ne vienas jaučiasi kaltas. Tačiau nedažnas šokolado valgymas gali turėti ir itin teigiamų pasekmių mūsų sveikatai. Bent jau taip parodė naujas atliktas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai išsiaiškino, kad šokolados vartojimas nedideliais kiekiais – iki trijų šokolado plytelių per mėnesį – sumažina širdies nepakankamumo riziką 13 procentų. Kasmet vien Didžiojoje Britanijoje širdies nepakankamumas paveikia apie 900 000 žmonių, o net trečdalis šių žmonių per metus po ligos diagnozavimo numiršta.

Mokslininkai mano, kad šokolade esančios natūralios medžiagos, vadinamos flavonoidais, pagerina kraujagyslių sveikatą ir sumažina uždegimą. Tačiau mokslininkai dar kartą pabrėžia saikingumą – tik saikingai vartojamas šokoladas nekenkia, o kaip tik – yra naudingas žmogaus sveikatai. Mat kasdien šokoladą valgantys žmonės turi 17 procentų didesnę riziką susirgti širdies nepakankamumu.

Tyrimui vadovavęs daktaras Chayakritas Krittanawongas iš Icahno medicinos mokyklos (JAV) sako, kad šokoladas yra svarbus flavonoidų šaltinis, kuris yra siejamas su uždegimo mažinimu ir gerojo cholesterolio padidėjimu. Tačiau svarbiausia, kad flavonoidai gali padidinti azoto oksido kiekį, o šios dujos praplečia kraujagysles bei pagerina kraujotaką.

Tiesa, šokolade yra daug sočiųjų riebalų. Dėl šios priežasties mokslininkai ir rekomenduoja saikingą vartojimą. Šis tyrimas, kuris buvo pristatytas Europos kardiologų bendruomenei Miunchene, vadovavosi penkių seniau atliktų tyrimų duomenimis, kuriuose dalyvavo apie 575 000 dalyvių.

Ch.Krittanawongas sako, kad juodas šokoladas yra sveikiausias šokoladas, kadangi jame yra didžiausias flavanoidų ir mažiausias cukraus kiekis. Tačiau, anot jo, norint pateikti konkrečias rekomendacijas, reikės atlikti daugiau klinikinių bandymų ir lyginti juodą šokoladą vartojančių dalyvių grupes su kitos rūšies šokoladą vartojančių dalyvių grupėmis.

Tuo tarpu dietologė iš Britanijos širdies fondo Victoria Taylor sako, kad kakava yra siejama su daugybe naudų sveikatai. Anot jos, saikingai mėgaujantis šokoladu, žmogus apsaugomas nuo širdies nepakankamumo, tačiau pernelyg didelis kiekis turi atvirkštinį efektą. Vis dėlto, jeigu esate smaližius, V.Taylor rekomenduoja dažniau vartoti juodąjį šokoladą su didžiausiu jame esančios kakavos kiekiu.

Seniau atliktas tyrimas, kurį atliko Aberdyno, Kembridžo ir East Anglia universitetai, parodė, kad reguliariai šokoladą valgantys žmonės turi 11 procentų mažesnę tikimybę patirti infarktą, insultą ar susirgti kitomis širdies ligomis.

Tiesa, tokių tyrimų kritikai sako, kad šie tyrimai gali būti iškreipti, mat širdies ligomis sergantys žmonės dažniausiai vengia šokolado, o jį reguliariai valgo tie, kurie ir taip yra sveikesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: