Australijos ir JAV mokslininkai paskelbė apie sensacingą atradimą: „išjungus“ vos vieną geną liovėsi augti svoris kad ir koks bebūtų maistas - kaip tai įmanoma?  ()

Australijos ir JAV mokslininkai tvirtina, kad norint kovoti su nutukimu, pakanka „išjungti“ vieną geną


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos ir JAV mokslininkai visai neseniai, panašu, atliko sensacingą atradimą. Jie išsiaiškino, kad pakoregavus vieną vienintelį bandomųjų pelių geną, jos gali ėsti kiek tik nori ir ką tik nori – netgi labai riebius produktus. Ir, kas nuostabiausia, dėl to nestorėti. Artėjant švenčių marat… sezonui, ši naujiena atrodo pernelyg gera, kad būtų tiesa. Tačiau patys mokslininkai tvirtina, kad jų atradimas galėtų tapti nuo nutukimo ir medžiagų apykaitos sutrikimų kenčiančių žmonių gydymo pagrindu.

O konkrečiai, jie aptiko, kad genas RCAN1 pelėse veikia kaip grįžtamojo ryšio kai kurių metabolinių, apykaitos procesų inhibitorius. Omenyje turimas šilumos gamyba be raumenų susitraukimo, naudojant ląstelių metabolizmą. Mokslininkai mano, kad būtent tokio tipo termogenezė yra efektyviausias kovos su nutukimu ir sutrikusia medžiagų apykaita būdas. Kai pašalinamas RCAN1 genas, kūnas pradeda deginti riebalų atsargas.

„Išjungti“ geną

Toks tvirtinimas, bent ja kol kas, teisingas tik kalbant apie peles. „Išjungus“ šį geną, graužikų organizmas tampa atsparus persivalgymo sukeliamam svorio augimui. Teksaso universiteto Pietvakarių medicinos centro ir Flinderso universiteto (Australija) tyrėjai įsitikinę, kad jų pasiekimai padės sukurti vaistus nuo viršsvorio.

„Žinome, kad daug kas dėl įvairių priežasčių stengiasi atsikratyti viršsvorio ar svorį kontroliuoti. Mūsų išvados padės sukurti RCAN1 geną slopinančią tabletę, o dėl to gali kristi svoris, – tvirtina tyrimo grupės vadovas, Flinderso universiteto profesorius Damienas Keatingas. – Jau sukūrėme preparatų, nutaikytų į šio geno koduojamą baltymą. Dabar juos bandome, kad suprastume, kaip stipriai jie gali slopinti RCAN1 ir tapti nauju vaistu nuo nutukimo“.

Kaip žinoma, žmogaus kūno riebalinis audinys būna dviejų tipų – baltasis ir rudasis. Baltieji riebalai – būtent tai, ką įsivaizduojame, išgirdę žodį „taukai“ – kaupia energiją. Rudieji – ją degina, išskirdami šilumą. Augančiame žmoguje rudojo riebalinio audinio mažėja, o nutukusių ir diabetu sergančių žmonių organizme – dar mažiau. Pasak tyrėjų, „išjungus“ RCAN1 geną, baltasis riebalinis audinys virsta ruduoju.

„Išvados rodo, kad mūsų kuriami vaistai gali provokuoti žmogaus organizmą deginti daugiau kalorijų,netgi kai jis ilsisi – tvirtina profesorius Keatingas. – Tai reiškia, kad kūnas kaups mažiau riebalų, o žmogui nereikės mažiau valgyti ar daugiau sportuoti“.

Pasak Keatingo, „išjungus“ RCAN1, riebalai nesikaups „pavojingose“ vietose (ant pilvo ir šlaunų). Siekdami patikrinti šio geno slopinimo privalumus, mokslininkai nuo 8 savaičių iki 6 mėnesių peles maitino skirtingai. Visais atvejais pelių sveikata pagerėjo, netgi maitinant daug riebalų turinčia dieta. Pranešama, kad Nacionalinė Australijos sveikatos priežiūros ir medicininių tyrimų taryba jau skyrė lėšų tolesniems tyrimams.

Alternatyvūs variantai

Žiniasklaidoje jau ne kartą pasirodė žinios apie mokslininkų pastangas baltuosius riebalus paversti rudaisiais. Pavyzdžiui, Pensilvanijos universiteto tyrėjai bando slopinti FLCN geną, koduojantį baltymą, kuris slopina baltųjų riebalų virtimą rudaisiais. Floridos valstijos mokslinių tyrimų Sanford Burnham instituto tyrėjų komanda išsiaiškino, kad natriuretinių peptidų poodiniam pelių riebalams siunčiamų signalų stiprinimas užkerta kelią nutukimui.

Prieš keletą metų Kembridžo universitete identifikuota BMP8b molekulė. Ji buvo rasta pelių rudųjų riebalų audinyje, be to, jo daugėja šaltyje. Negana to, ši molekulė mokslininkams pateikė malonų siurprizą – ji gausino kraujagysles ir nervus baltajam ir rudajame riebalų audinyje. Biologai nusprendė, kad patiko naują vaistą, kuris gali padidinti žmogaus rudųjų riebalų apimtį ir juos aktyvuoti. Beje, kol kas eksperimentuojama tik su pelėmis, ir mokslininkams dar teks daug nuveikti, kol bus pradėti bandymai su žmonėmis.

Šiame kelyje pasitaikė ir nesėkmių. 2012 metais įsteigtas biotechnologijų startuolį Ember Therapeutics, siekusį panaudoti BMP-7 baltymą rudųjų riebalų gamybos stimuliavimui, po trijų metų įsigijo kompanija Mariel Therapeutics. Kompanija turi daugiau nei 450 su BMP-7 susijusių patentų, ir po susijungimo, Ember galėjo susitelkti į osteoartritą ir lėtinius inkstų susirgimus. Nuo susijungimo apie BMP-7 srities vystymą kol kas nieko negirdėti.

„Idealus variantas – sukurti preparatą, kurį naudojant nereikėtų dietų ir sportuoti, – sako profesorius Keatingas iš Flinderso universiteto. – Dabar tai atrodo kaip utopija, tačiau mūsų išvados mažų mažiausiai rodo kelią, kuriuo kada nors galime eiti“.

Jo kolegos primena, kad dabar, bereikalingų kalorijų epochoje, organizmas prikaupia pernelyg daug riebalų, kas gali sukelti rimtas sveikatos problemas. Tačiau jeigu mokslininkams ir pavyks sukurti tokį preparatą, tai nereikš subalansuotos dietos ir sportavimo panaikinimo sveikiems žmonėms. Visų pirma tai būtų vaistai tik turintiems metabolizmo problemų ar lėtiškai nutukusiems.


(6)
(4)
(2)

Komentarai ()