Mįslė technikos mėgėjams – kam skirtas šis prie frontalinių krautuvų ar sunkvežimių tvirtinamas įrankis? (Video)  ()

Technika išjudina pasaulį. Pažangūs įrankiai šiais laikais gali grietai atlikti tai, kas anksčiau buvo praktiškai neįmanoma. Pavyzdžiui, šis įrenginys nuotraukoje prieš keliasdešimt metų net nebuvo buvo toks aktualus, koks yra šiais laikais. Tokie įrankiai gali būti tvirtinami prie ratinių frontalinių krautuvų, sunkvežimių ar net mažųjų krautuvų. Bet ar žinote, kas tai per technika? Gerai įsižiūrėkite ir pabandykite atsakyti. Atsakymą surasite po nuotrauka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – medžių persodinimo griebtuvai. Jų darbas, kaip ir galite nuspėti iš pavadinimo, yra gyvų, augančių medžių perkėlimas iš vienos vietos į kitą. Didesnis yra skirtas didesniems, vyresniems medžiams, o mažesnis – mažesniems. Pats veikimo principas yra gana paprastas – griebtuvu apkabinamas medis, o tada į žemę hidraulinių cilindrų pagalba suleidžiami griebtuvo ašmenys. Nustatytame gylyje šie ašmenys susitinka tiesiai po medžiu ir augalas gali būti iškeltas. Tuomet įvykių eiga priklauso nuo turimos technikos.

Kuomet tokie griebtuvai yra montuojami ant sunkvežimių, daug ko nors apmąstyti nereikia – medis guldomas tiesiai ant mašinos, kuri jį ir išrovė. Tuo tarpu krautuvų atveju medžiai gali būti perkelti tik nedideliais atstumais arba į pagalbą tenka pasikviesti sunkvežimį. Tačiau visa tai tikriausiai kelia dar daugiau klausimų.

Štai kaip atrodo medžio persodinimas naudojant hidraulinius griebtuvus

Ar medis nepažeidžiamas? Kokio dydžio gali būti persodinami medžiai? Kokiose situacijose pasitelkiamos tokios akivaizdžiai brangios mašinos? Apie viską iš eilės.

Medis tokios procedūros metus nukenčia beveik visada. Griebtuvų ašmenys, kurių gali būti nuo vieno iki keturių ar net šešių, yra sukurti taip, kad nupjautų per toli išsikerojusias medžio šaknis. Medžiai savo šaknis paskleidžia labai plačiai ir giliai – išsaugoti jas visas yra tiesiog neįmanoma. Tačiau patys griebtuvai paima ne tik medį, bet ir jam artimiausią dirvožemį, taip pagerindami prigijimo šansus. Svarbu paminėti tai, kad išsaugotų šaknų, kurios patenka į uždaryto griebtuvo vidų, medžiui pakanka, kad jis gautų visas reikalingas medžiagas ir vandenį. Problema tėra tai, kad medis gali netvirtai stovėti, tačiau su tuo įmanoma kovoti tiesiog tinkamai paruošus naująją vietą.

Įprastai persodinami visai jauni medeliai iš medelynų. Tiesą sakant, nemažai tokių griebtuvų yra rankiniai, skirti patiems mažiausiems medeliams, kurie yra tiesiog persodinami į didesnį vazoną. Tiesa, medelynai naudoja ir tokius mechaninius įnagius, tvirtinamus prie įvairių krautuvų ir kitos technikos. Tai leidžia lengvai persodinti ir didesnius medžius. Tiesą sakant, persodinimui tinkamo medžio dydį riboja tik turima technika. Kuo didesnis medis, tuo didesnių griebtuvų reikės.  Jei medis yra labai storas, gali būti, kad niekas tokio dydžio griebtuvų tiesiog nesiūlo ir gali tekti pasitelkti kitus metodus. Taip pat, kuo aukštesnis yra medis, tuo sunkiau jį bus iškelti taip, kad jis nenuvirstų.

Medžiai persodinami ne tik medelynuose. Kartais aplink namus tvarkant landšaftą ar ruošiant žemė plotą statyboms vienas ar kitas medis gali trukdyti. Jei medžiai nėra vertingi, jie dažniausiai bus tiesiog nupjaunami. Apie tai ir kalbėjome sakydami, kad anksčiau tokia technika nebuvo aktuali – žmonės vengė persodinėti suaugusius medžius. Šiais laikais medžiai gali būti persodinti dėl pačių įvairiausių priežasčių. Kartais medžiai turi istorinės vertės, o kartais žmonės prie jų tiesiog prisiriša.

Aišku, persodinti medžiai ne visada prigyja. Šio proceso sėkmė priklauso nuo gausybės faktorių ir ne visus juos įmanoma kontroliuoti. Dauguma tokių hidraulinių griebtuvų yra reguliuojami, tačiau taip pat svarbu darbui pasirinkti tinkamą įrankį. Šie griebtuvai skiriasi dydžiu, ašmenų forma ir konstrukcija. Vieniems medžiams svarbu išsaugoti daugiau šaknų, kitiems tai ne taip svarbu.  Įdomu tai, kad tokie griebtuvai populiarėja ir dabar pasaulyje egzistuoja ne viena įmonė, kurios pagrindinė darbo sritis ir yra tokių įrankių gamyba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()