TOP 5 pavojingiausi narkotikai pagal neuropsichofarmakologą Davidą Nuttą: kas kelia didžiausią pavojų ir kaip jos veikia smegenis  ()

Ar galėtumėte atsakyti, kurie narkotikai sukelia didžiausią priklausomybę? Nors klausimas atrodo paprastas – atsakymai labai skiriasi, nes kiekvieno žmogaus nuomonė šiuo atveju išsiskiria.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skirtingų mokslininkų požiūriu, priklausomybė nuo vieno ar kito narkotiko galėtų būti matuojama pagal žalą, kurią tas narkotikas daro, jo kainą „gatvėje“, kaip stipriai narkotikas aktyvuoja dopamino gamybą organizme, kokį stiprų abstinencijos sindromą sukelia ir kaip lengvai žmogus, vartojantis vieną ar kitą substanciją, gali tapti priklausomu.

Žinoma, yra ir kitų aspektų, kuriais galima būtų išmatuoti sukeliamos priklausomybės lygį – o kai kurie mokslininkai net sako, kad joks narkotikas negali sukelti nuolatinės priklausomybės.

Kadangi yra tiek daug nuomonių, geriausia šiuo klausimu yra kreiptis į ekspertus – ką 2007 m. britų neuropsichofarmakologas Davidas Nuttas su kolegomis padarė.

1. Heroinas

D. Nutto ir jo kolegų apklausti priklausomybių ekspertai heroiną įvertino kaip didžiausią priklausomybę sukeliantį narkotiką – jam buvo duoti 3 balai iš 3.

Remiantis rezultatais, gautais iš eksperimentinių gyvūnų, heroinas yra opiatas, kuris padidina dopamino išsiskyrimą smegenyse 200 procentų.

Be to, šio narkotiko dozė, galinti sukelti mirtį, yra tik 5 kartus didesnė nei ta, kurios reikia norint pajusti malonumą.

2009 m. nelegalių opiatų, tarp jų ir heroino, rinka buvo įvertina 68 mlrd. JAV dolerių visame pasaulyje.

2. Kokainas

Kokainas yra narkotikas, kuris tiesiogiai sąveikauja su smegenų dopamino sistema. Jis tarsi perduoda pranešimus iš vieno neurono į kitą ir neleidžia jiems šios sistemos išjungti – o to pasekoje yra sukeliamas neįprastas malonumas.

Eksperimentuojant su gyvūnais buvo pastebėta, kad kokainas priverčia pakilti dopamino lygį 3 kartus.

Manoma, kad šį narkotiką visame pasaulyje vartoja apie 14-20 mln. žmonių, o 2009 m. kokaino rinka visame pasaulyje buvo įvertinta 75 mlrd. dolerių.

Krekas žalingiausių narkotikų sąraše gavo trečią vietą, o kokaino milteliai, kurie sukelia kiek mažesnį poveikį – 5 vietą. Apie 21 proc. žmonių, kurie karts nuo karto vartoja šį narkotiką, kada nors gali tapti nuo jo priklausomi.

Kokainas yra panašus į kitus priklausomybę sukeliančius stimuliantus – metamfetaminą, kuris pasaulyje tampa vis didesne problema dėl savo didėjančio prieinamumo, ir amfetaminą.

3. Nikotinas

Nikotinas yra pagrindinis tabako ingredientas, kuris sukelia priklausomybę. Kai kas nors rūko cigaretę, nikotiną pasisavina plaučiai, o iš jų ši medžiaga yra perduodama į smegenis. Priklausomybių ekspertai šią medžiagą įvertino kaip 3 pagal priklausomybių sukėlimą.

Daugiau nei du trečdaliai amerikiečių, kurie bandė rūkyti, pranešė, kad kažkuriuo savo gyvenimo laikotarpiu tapo nuo to priklausomi.

2002 m. apskaičiuota, jog pasaulyje yra daugiau nei 1 mlrd. rūkorių – ir kad iki 2030 m. rūkymas bus pražudęs apie 8 mln. žmonių.

Laboratoriniai gyvūnai nerūko, tačiau žiurkės buvo išmokytos paspausti mygtuką, kuris įjungia nikotino perdavimą tiesiogiai į jų kraujo sistemą.

Šis eksperimentas parodė, kad dopamino lygis smegenyse nuo nikotino išauga 25-40 proc.

4. Barbitūratai

Barbitūratai (dar vadinami mėlynosiomis kulkomis, gorilomis, rožinėmis merginomis, „barbs“ ar „nembies“) yra narkotikai, kurie iš pradžių buvo naudojami kaip vaistai gydyti nerimo sutrikimus – ir padėti užmigti.

Jie sąveikauja su įvairiais cheminiais signalais smegenyse, o tai priverčia kai kuriuos smegenų regionus paprasčiausiai išsijungti.

Vartojant barbitūratus mažomis dozėmis, galima patirti euforiją, bet didesnės dozės gali būti mirtinos – nes narkotikas slopina kvėpavimą.

Kol šis vaistas buvo prieinamas žmonėms, turintiems receptą iš gydytojo – priklausomybių atvejų buvo daugiau, tačiau dabar, kai jį pakeitė kiti vaistai, priklausomybių jau pakankamai mažai.

Šio narkotiko pavyzdys rodo, kad jei vaistas ar narkotikas, sukeliantis priklausomybę, nėra plačiai prieinamas – jis daro gan mažai žalos.

Priklausomybių ekspertai barbitūratus įvertino 4-ąja vieta pagal sukeliamą priklausomybę.

5. Alkoholis

Kitaip nei kiti šiame sąraše minėti narkotikai, alkoholis daugelyje pasaulio šalių yra legalus. Priklausomybių ekspertai alkoholiui šiuo atveju skyrė 1,9 balus iš 3, pagal sukeliamą priklausomybę.

Alkoholis smegenis gali įtakoti įvairiai, bet eksperimentuose su gyvūnais buvo pastebėta, kad dopamino lygis smegenyse vartojant alkoholį gali pakilti 40-360 proc.

O kuo daugiau gyvūnai gėrė, tuo labiau kilo dopamino lygis.

22 proc. žmonių, kurie geria alkoholinius gėrimus kada nors gyvenime gali tapti priklausomi.

2002 m. buvo apskaičiuota, kad apie 2 mlrd. žmonių visame pasaulyje šį narkotiką vartoja, o 2012 m. nuo alkoholio padarytos žalos organizmui mirė 3 mln. žmonių.

Ekspertai alkoholį įvertino kaip daugiausia žalos darantį narkotiką.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(16)
(11)

Komentarai ()