Ar esate stipresnis už savo tėvą? Šiais laikais vyrai yra silpnesni  (5)

Klausimas vyrams: kaip manote, ar sugebėtumėte nulenkti savo tėčio ranką rankų lenkimo varžybose – jeigu jūsų tėtis būtų toks pat jaunas, kaip dabar ir jūs? Turime jums blogų žinių – jis greičiausiai jus be vargo įveiktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Journal of Hand Therapy“ buvo išspausdintas tyrimas, kuriame nustatyta, kad šių laikų vyrai vyrai yra silpnesni, nei vyrai prieš 30 metų.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vyrai, kurių amžius siekia nuo 20 iki 34 metų, turi mažesnę sugriebimo ir suspaudimo jėgą nei tokio paties amžiaus vyrai prieš 30 metų. Šis testas matavo žmogaus plaštakos ir viršutinių galūnių jėgą.

Tiesą sakant, vidutinė vyrų sugriebimo jėgą amžiaus grupėje nuo 25 iki 29 metų yra 11,5 kilogramo mažesnė nei seniau. Sugriebimo jėga gali pasirodyti kaip ne itin reikšminga – nebent būtumėte rankų lenkimo profesionalas – tačiau yra puikus rodiklis, bylojantis apie bendrą žmogaus jėgą. Dar daugiau: 2011 metais atlikto tyrimo, kuris buvo išspausdintas leidinyje „Journal of Strength and Conditioning Research“, metu paaiškėjo, kad sugriebimo jėga prognozuoja rankų atsispaudimo jėgą, kojų plėtimo ir kojų stūmimo jėgą.

Įdomu ir tai, kad atlikti tyrimai parodė ryšį tarp mažesnės sugriebimo jėgos ir rimtų sveikatos problemų – tokių kaip artrito, širdies ligų, insulto ir kitos neurologinių ligų. Nėra aišku, ar sugriebimo jėga daro žmones sveikesnius, ar tiesiog sveikesni žmonės yra stipresni.

Tad kodėl vyrai šiandien yra silpnesni?

Tyrimo autorė Elizabeth Fain iš Winston-Salem universiteto Šiaurės Karolinoje (JAV) sako, kad jie mažiau dirba sunkų fizinį darbą – tokį, kaip pramonės ar žemdirbystės srityse – nei anksčiau. Pavyzdžiui, dirbant prie surinkimo linijos, reikalaujama nuolatos atlikti tas pačias užduotis, susijusias su sunkių objektų kilnojimu, o tokios užduotys sustiprina rankas.

Tokios užduotys, atliekamos diena iš dienos, vaidina didesnį vaidmenį stiprinant sugriebimo jėgą, nei treniruotės su svoriais, kurios dažniausiai vyksta tik kelis kartus per savaitę. Be to, tai žymiai naudingiau nei rankomis atliekamos užduotys – tokios, kaip žinučių rašymas ar rašymas klaviatūra, kurios aktyvuoja mažesnių raumenų grupes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai (5)