Ant kalno, ant kurio iki šiol draudžiama lankytis moterims, surasti moters kaulai  ()

Ant šventojo Atono kalno Graikijoje, dar kitaip vadinamo autonomine monastine Šventojo Kalno valstybe, buvo padarytas išties keistas atradimas. Ant šio kalno yra draudžiama lankytis moterims, o krikščioniški vienuolynai čia stovi jau 2000 metų. Nepaisant to, viena moteris vis dėl to čia galėjo patekti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Restauruojant Patokratoros vienuolyną ant Atono kalno, archeologai po koplyčia atrado kaulų – kai kurie iš jų buvo žymiai mažesni nei kiti, randami tose pačiose vietose. Ekspertai mano, kad šie kaulai galėjo priklausyti moteriai.

„Kiek žinau, tai būtų pirmasis atvejis, kai moters kaulai būtų rasti ant Atono kalno“, – teigia architektas, restauracijos projekto ir kasinėjimų vadovas Phaidonas Hadjiantoniou.

Koplyčioje buvo rasti septynių individų kaulai, tačiau mokslininkai mano, kad jų gali būti daugiau. Tiesa, šie asmenys čia nebuvo palaidoti iš karto, panašu, kad jų palaikai čia buvo atgabenti jau po mirties. Kaulus tyrinėjusi antropologė Laura Wynn-Antikas sako, kad šie žmonės greičiausiai turėjo būti svarbūs, mat jų palaikai buvo palaidoti šventoje vietoje.

Dalis rastų kaulų, žinoma, priklausė vyrams, tačiau kiti – greičiausiai ne. Kryžkaulio, blauzdikaulio ir dilbio forma bei dydis verčia mokslininkus manyti, kad čia buvo palaidota ir moteris.

„Vienus kaulus iš karto galime vadinti vyriškais, tačiau kiti dydžiu labai skiriasi, todėl gali būti, kad jie priklauso moterims“, – teigia L.W.Antikas.

Tiesa, kol kas tai tik mokslininkų spėjimas – kadangi nėra tvirtų įrodymų, jog kaulai iš tiesų yra moterų. Mokslininkai taip pat nėra linkę iš karto daryti išvadų, kadangi neseniai atlikta JAV nepriklausomybės karo herojaus Casimiro Pulaskio kaulų analizė parodė, kad jie turėjo nemažai moteriškų požymių, kas reiškia, jog jis galėjo būti tarplytis.

Ant Atono kalno stovi 20 vienuolynų, o juose gyvena apie 2500 vienuolių. Čia lankytis draudžiama ne tik moterims, bet ir naminiams gyvūnams, vienintelė išimtis – katės. Tokie draudimai galioja jau nuo X a., tuo metu buvo bandoma užtikrinti, kad vienintelė moteris, kuri galėtų „apsilankyti“ ant kalno, būtų Mergelė Marija.

Tačiau nuo 382 metų yra 12 atvejų, kai moterys lankėsi ant Atono kalno. Kai kurios iš jų ieškojo prieglobsčio nuo politinių neramumų, kitos bandė sužinoti, kaip viskas atrodo vienuolynų viduje. Jos persirengdavo vyrais ir taip patekdavo ant kalno. Tokią taktiką panaudojo ir graikų žurnalistė Malvina Karali, kuri teigia, kd XIX a. pabaigoje lankėsi ant Atono kalno.

Norint sužinoti, ar koplyčioje rasti kaulai iš tiesų priklauso moteriai, reikės atlikti daugiau tyrimų. Šiuo metu kaulai yra analizuojami Atėnuose esančioje laboratorijoje.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(5)
(4)

Komentarai ()