Kaip atsigauna kūnas metus rūkyti? Pirmuosius skirtumus pastebėsite jau kitą dieną  (1)

Rūkantys gyvena vidutiniškai dešimt metų trumpiau už nerūkančius. Jei žmogus meta rūkyti, jis gali po tam tikro laiko vėl pasidaryti sveikas ir pailginti savo gyvenimo trukmę. Verta mesti rūkyti bet kuriuo momentu, taip pat ir retkarčiais parūkantiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po pirmųjų 24 valandų kūnas atsigauna

Neįtikėtina, kaip greitai atsigauna kūnas nustojus rūkyti. Jau po 20 minučių prasideda pirmieji pokyčiai. Pulsas ir kraujo spaudimas pasiekia tą lygį, kuris buvo prieš paskutinę cigaretę. Rankų ir kojų kraujo cirkuliacija juntamai pagerėja. Rankų ir kojų pirštai pasidaro normaliai šilti.

Maždaug po valandos sumažėja nuodingojo anglies monoksido koncentracija kraujyje ir priartėja prie normalios vertės. Kūnas pradeda geriau įsisavinti deguonį. Dusulys sumažėja.

Rizika patirti širdies infarktą sumažėja jau po 24 valandų.

Pavojus gresia ir atsitiktiniams rūkoriams

Žmonės, kurie per vakarėlius griebiasi „kompanijos“ cigaretės, gyvena sveikiau už tuos, kurie kasdien surūko po pakelį. Tačiau ir proginis rūkymas kenkia organizmui. Smarkiai padidėja rizika susirgti vėžiu, pažeidžiami kvėpavimo takai. Pasekmes jie jaučia ir kitą dieną po vakarėlio: graužia gerklę, skauda galvą.

Tikrai verta atsisakyti atsitiktinės cigaretės per vakarėlius ar draugų kompanijoje. Proginis rūkymas taip pat kenkia sveikatai.

Verta kuo anksčiau mesti rūkyti

Nors organizmas gana greitai atsigauna po metimo rūkyti ir pavojus patirti širdies infarktą jau po vienerių metų sumažėja per pusę, apsimoko kuo anksčiau atsisakyti šio žalingo įpročio. Rizika susirgti plaučių, gerklės arba stemplės vėžiu sumažėja 50 proc. tik po dešimties metų. Didžioji dalis nikotino sukeltų pažeidimų plaučiuose ir kraujagyslėse užgyja tik po daugybės metų.

Po 15 nerūkymo metų širdies ligos, tarp jų ir širdies infarktas, pasitaiko ne dažniau nei žmonėms, kurie niekada nerūkė. Tik tada kūnas būna beveik visiškai atsigavęs. Ir ankstyvos mirties nuo rūkymo pasekmių rizika jau pranyksta.

Turi praeiti 15 metų po paskutinės cigaretės, kad kūnas atsigautų, praneša portalas T-Online.de.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(24)
(11)
(13)

Komentarai (1)