Pablo Escobaro palikimas gyvas ir po 27 metų - hipopotamai laisvėje gyvena ne tik Afrikoje  (2)

Didieji hipopotamai, dažnai vadinami tiesiog begemotais, yra gerai žinomi Afrikos gyvūnai. Šie porakanopiai žolėdžiai dažnai vadinami agresyviausiais pasaulio gyvūnais, nes kartais be jokios priežasties užpuola žmones ar sutrypia kokį krokodilą. Kituose žemynuose jie įprastai negyvena. Na, išskyrus ten, kur juos užveisė pats narkotikų baronas Pablo Escobaras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pablo Escobaras iki šiol yra žinoma asmenybė. Tai - Kolumbijos narkotikų baronas, kadaise buvęs vienu turtingiausių pasaulio žmonių. Nuožmus žudikas, teroristas, kokaino prekybos lyderis ir apskritai blogas žmogus. Ir gamtos mylėtojas.

Hacienda Nápoles - tai Pablo Escobaro vila, kadaise pastatyta ant 20 kvadratinių kilometrų sklypo. Daugybę pastatų turintis kompleksas buvo Escobaro prabangos oazė. Čia, šalia kitų pramogų, veikė ir zoologijos sodas, kuriame buvo ir keturi hipopotamai. Niekas tiksliai nepasakys, kaip Escobaras juos atsivežė. Bet kai esi toks turtingas, tai tokie klausimai išsisprendžia savaime.

Pelnytas Escobaro galas atėjo 1993 metais. Tuomet Escobaro turtas atiteko valstybei. Dalis Hacienda Nápoles pastatų buvo nugriauta, kita dalis - panaudota kitoms reikmėms, trečia - apleista. Tie keturi begemotai valstybei kėlė šiokį tokį galvos skausmą, tačiau buvo nuspręsta juos palikti ramybėje, nes perkelti juos kur nors kitur būtų buvę per sunku.

2007 metais mokslininkai jau suskaičiavo 16 hipopotamų. 2014-aisiais jų jau buvo apie 40, o dabar jų populiacija pasiekė 65-80. Dabar jie karaliauja maždaug 2 kvadratinių kilometrų plote prie Magdalenos upės. Kolumbija dabar turi augančią ir stiprėjančią didžiųjų hipopotamų populiaciją ir apie jos reguliavimą net negalvojama. Per dešimtmetį hipopotamų čia turėtų būti apie 150.

Tiesa, jie kelia rūpesčių. Kaip ir Afrikoje, taip ir Pietų Amerikoje hipopotamai kartais užpuola žmones. Tiesa, nelabai agresyviai - kadangi niekas dar nežuvo, galima spėti, kad milžiniški gyvūnai tik gąsdina jų teritorijoje pasirodžiusius žmones. Vieną hipopotamą 2009 metais teko nušauti, nes jis puldinėjo žmonių gyvulius.

Mokslininkai mano, kad hipopotamai gali būti ir naudingi. Į Magdalenos upę jie įterpia naujų maistingųjų medžiagų ir rupšnoja žolę, kuri tikriausiai liktų nerupšnota. Kita vertus, jie gali išstumti vietines rūšis - amerikinis lamantinas, ilgauodegė ūdra ir krokodilinis kaimanas dalijasi teritorija su dirbtinai užveistais hipopotamais. Invazinės rūšys nėra geras dalykas, tačiau Escobaro hipopotamai bent jau artimiausioje ateityje gyvens visiškai nežabotoje laisvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai (2)