Lietuvos mokslininkai buriasi, kad pateiktų tikrą ir patikimą informaciją apie COVID-19 pandemiją  ()

Pasaulyje plintant koronaviruso pandemijai ypač svarbu pasirinkti efektyviausias, adekvačias profilaktikos, gydymo, karantinavimo priemones ir strategijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiksli ir operatyvi informacija užkerta kelią spekuliacijoms, padeda išvengti visuomenės panikos. Kita vertus, infekcijos plitimo dinamika ir kiti duomenys būtini siekiant priimti optimalius logistinius, epidemiologinius ir ekonominius sprendimus. Tai kompleksinė problema, nes tenka nuolat vertinti poveikį ne tik žmonių sveikatai, bet ir visos Lietuvos ekonomikai. Klaidos gali kainuoti gyvybes ir milijardus eurų.

Suprasdama naujausios informacijos apie COVID-19 svarbą visuomenei ir politikams, Lietuvos mokslų akademija (LMA) ėmėsi iniciatyvos suburti įvairių sričių specialistų pajėgas. Kovo 19 d. LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus biuro posėdyje patvirtinta LMA komisija dėl kvalifikuoto COVID-19 infekcijos vertinimo, komentavimo ir naujausių žinių skleidimo. Komisijos sudėtis: pirmininkas prof. habil. dr. Vytautas Usonis, nariai – doc. dr. Tomas Kačergius, doc. dr. Sigita Burokienė, prof. dr. Aurelija Žvirblienė, prof. dr. Vytautas Kasiulevičius. Komisijos koordinatoriai: akad. Kęstutis Sasnauskas ir akad. Rūta Dubakienė.

LMA interneto svetainėje lma.lt, pagrindiniame meniu punkte LMA COVID-19 rasite naujausią, geriausių Lietuvos specialistų parengtą ir komentuojamą informaciją apie viruso kilmę, jo pasireiškimo požymius, taikomus ir kuriamus diagnozavimo bei gydymo būdus, apie COVID-19 poveikį vaikams. Pavyzdžiui, infekcijos specifinio gydymo apžvalgą rengia Vilniaus universiteto doc. dr. Sigita Burokienė ir prof. dr. Jolanta Gulbinovič.

2020 m. kovo 20 d. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, kad inicijuoja keturių daugiausiai žadančių vaistų globalinį megatyrimą – SOLIDARITY. Šiuo tyrimu bus vertinamas remdesiviro, chlorokvino ir hidroksichlorokvino, ritonaviro ir lopinaviro bei ritonaviro, lopinaviro ir interferono beta derinių efektyvumas ir saugumas gydant COVID-19 infekciją. Į tyrimą ketinama įtraukti tūkstančius pacientų visame pasaulyje. Pranešama, kad kiti nauji vaistai, pvz., favipiraviras, vaistas gripui gydyti, gali būti taip pat įtraukti į tyrimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: