Elonas Muskas nusišneka? Milijardierius viešai palaiko sąmokslo teorijų skleidėjus ir ragina kuo greičiau baigti su tuo koronavirusu – medicinos ekspertai griežtai nesutinka  (45)

„FREE AMERICA NOW“. Ir tai tik viena iš daugybės Elono Musko žinučių, raginančių kuo greičiau atverti gamyklas ir leisti žmonėms grįžti prie darbų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši žinutė yra labai panaši į tą, kuria dalinosi JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Taip pat raginęs valstijų gubernatorius greičiau imtis veiksmų, o tiksliau – vėl leisti verslui dirbti.

D. Trumpas per šias dienas spėjo visus pašiurpinti ir tuo pačiu prajuokinti pareiškęs, kad nuo koronaviruso būtų galima žmones pagydyti jiems į kūną sušvirkščiant dezinfekcinio skysčio. Absoliutus melas!

Ir jei per pastaruosius metus pasaulis jau priprato prie tokio JAV prezidento stiliaus, tai panašu, jog šiomis dienomis „trumpizmu“ užsikrėtė ir Elonas Muskas.

„Grąžinkite žmonėms jiems priklausančią laisvę!“, - Elonas rašė keliose „Twitter“ žinutėse.

„Bravo Teksase!“, - Muskas vienoje žinutėje gyrė Teksasą, leidusi restoranams ir mažmeninės prekybos tinklams atnaujinti veiklą.

Jis netgi palaikė vieną žymiausių pastarųjų dienų JAV sąmokslo teorijų skleidėjų Melissa A., kuri pareiškė, jog „pats baisiausias dalykas šioje pandemijoje nėra pats virusas, o matyti, kaip krauju laisvę iškovojęs amerikietis taip lengvai nusilenkia ir pasiduoda korumpuotiems politikams, žadantiems jiems saugumą.“ Elonas po tokia žinute parašė – „Teisybė“.

Ką apie tai mano medicinos ekspertai?

Visi supranta, kad pasaulis negali visiems laikams užsidaryti namuose. Reikia bandyti grįžti prie įprasto gyvenimo, tačiau tą daryti atsargiai – o ne viską neigiant ir ignoruojant.

Medicinos ekspertai teigia, kad Elonas Muskas tokiomis žinutėmis tik pademonstravo menką savo supratimą apie šią pandemiją ir viruso pavojingumą.

Pavyzdžiui, garsus medicinos ekspertas Eugene Gu po Elono Musko „FREE AMERICA“ žinute parašė - „balandžio 16 d. nuo COVID-19 [JAV] mirė 5000 žmonių. Ekstrapoliavus [šį mirčių skaičių] metams, tai būtų 1,8 mln. mirčių.“

Kelios tokios Elono žinutės būtų visiškai suprantamos. Juolab, kad jis yra labai aktyvus „Twitter“ socialiniame tinkle, o ir dėl pandemijų uždarytos „Tesla“ gamyklos jam tikrai nekelia didelio džiaugsmo.

Visgi, bėda ta, kad Elonas Muskas tokios pozicijos laikosi praktiškai nuo pirmųjų pandemijos dienų.

Pavyzdžiui, kovo 19 d. jis spėjo, kad iki balandžio mėn. pabaigos JAV bus „beveik nulis naujų koronaviruso atvejų“, o kovo 6 d. pareiškė, kad „koronaviruso panika yra kvailystė“.

Realybė visai kitokia ir balandžio 30 d. naujų atvejų JAV buvo beveik 31 000, o vien per tą dieną mirė 2201 žmonių.

Šalis jau peržengė 1 mln. sergančiųjų ribą ir nuo šio koronaviruso mirė daugiau žmonių nei Amerikos kareivių žuvo per Vietnamo karą.

Iš viso JAV segančių koronavirusu yra virš 1,09 mln., pasveikusių 155 tūkst., o mirusių virš 63,8 tūkst.

Daugelis medicinos ekspertų vieningai sutinka, kad per anksti atvėrus valstijas – galimas greitas atkrytis ir sergančiųjų bei mirčių skaičiai šaus į viršų.

Net ir pats JAV prezidentas Donaldas Trumpas viešai pripažino, kad pilnas valstijų atvėrimas dar „yra tiesiog per greitas“.

„SPA, grožio salonai ir kirpyklos. Aš juos myliu, bet jiems teks palaukti truputi ilgiau. Tik truputi ilgiau. Ne daug. Nes saugumas yra pirmenybė“, - žurnalistams teigė JAV prezidentas.

Ekspertai įspėja apie galimą antrąją pandemijos bangą, kuri būtų kur kas žiauresnė ir pareikalautų dar daugiau mirčių. Visiškai atsipalaiduoti dar ne laikas. Ir kai kurie verslininkai šiuos įspėjimus išgirdo.

„Negaliu rizikuoti bendruomenės sveikata dėl to, kad yra norinčių pumpuoti geležį“, - „The New York Times“ kalbėjo sporto salių tinklo vadovas Bahradas Akradi.

Tiesą sakant, Kembridžo universiteto atlikti tyrimai rodo, kad jei nebūtų buvę imtasi „socialinio atsiribojimo“ ir masinio karantino priemonių – žmonių buvimo namie, verslų uždarymo – neigiamas poveikis ekonomikai būtų dar didesnis.

„Be visuomenės apribojimų, atsitiktinis ligos plitimas būtų neišvengiamas ir paveiktų įvairius sektorius bei pramonės šakas, kurios yra būtinos ekonomikos funkcionavimui“, - teigia tyrimo bendraautorius ir Kembridžo universiteto ekonomikos profesorius Giancarlo Corsetti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(57)
(31)
(26)

Komentarai (45)

Susijusios žymos: