Tyrimas Estijoje parodė, kaip sparčiai mutuoja SARS-CoV-2 virusas: jau yra net 8 atmainos  ()

Tartu universiteto mokslininkai išanalizavo iš šešių Estijos gyventojų paimtas koronaviruso SARS-CoV-2 genetines sekas ir nustatė, kad jų organizmuose išplitę mažiausiai aštuonių genetinių atmainų virusai, antradienį paskelbė universitetas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palyginus su Kinijoje išplitusiu pradiniu kamienu, Estijos kamienuose išaiškintos aštuonios mutacijos būdu susidariusios atmainos, taip pat aptinkamos ir kituose pasaulio regionuose, ir dvi mutacijos, šiuo metu žinomos tiktai Estijoje.

„Visi išanalizuoti kamienai priskiriami viruso SARS-CoV-2 A2a grupei, kurios plitimas, kaip manoma, prasidėjo nuo Šiaurės Italijos ir kuri šiuo metu lemia susirgimus daugiausia Europoje“, – sakė Tartu universiteto bioinformatikos specialistas Aare Abroi. Drauge su Europoje ar kituose regionuose atsiradusiomis mutacijomis Estijoje atsirado dar dvi viruso genomo mutacijos.

Tolesnės analizės turi parodyti, kiek atvejų yra susiję su viruso įvežimu į Estiją ir kokiu mastu jis plito šalies viduje. Vis dėlto pagal genetines atmainas Estijos kamienus galima suskirstyti į dvi grupes.

„Ar šios grupės sutampa su protrūkiais Saremoje ir Veru, taip pat turi parodyti tolesnė analizė drauge su epidemiologiniais ir klinikiniais duomenimis“, – sakė Tartu universiteto medicininės virusologijos vyresnysis mokslinis bendradarbis Radko Avi (Radkas Avis).

Pirmuoju tyrimo etapu buvo išanalizuotos įvairios šešių SARS- CoV-2 kamienų, aptiktų kovo viduryje paimtuose ėminiuose, genomo sritys. Tolesnis tikslas – sekvenuoti daugumos Estijos pacientų visą genomą. Tai sudarys sąlygas patikslinti viruso plitimo kelius ir paaiškinti užsikrėtimo atvejus, kurių šaltinis kol kas nežinomas.

Ilgalaikis tyrimo tikslas – sukurti naujų, anksčiau nežinotų virusinių infekcijų analizės metodiką ir ekspertizę. Tai sudarytų sąlygas Estijai tyrinėti ir diagnozuoti panašias infekcijas nepriklausomai nuo užsienio valstybių pagalbos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: