Ar kvėpavimo pratimai tikrai gali padėti kenčiantiems nuo COVID-19?  ()

Internetas yra labai naudingas informacijos šaltinis, bet kartu ir pavojinga vieta, kur galima kalbėti temomis, kurių visai nesupranti. Nesunku surasti patarimų, kaip tvarkytis su COVID-19 - arbatos, eteriniai aliejai ir net alkoholiniai gėrimai, kaip žadama, gali greitai išgydyti nuo šios ligos. Tačiau neseniai „Twitter“ tinkle paplito kiek kitokie patarimai - gydytojas teigia, kad COVID-19 pacientams gali padėti kvėpavimo pratimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Giliai įkvėpkite, trumpam sulaikykite orą, o tada iškvėpkite. Tai kartokite 5 kartus, o paskutinį kartą iškvėpę stipriai atsikosėkite. Tokius patarimus „Twitter“ dalino gydytojas iš Jungtinės Karalystės. Vieni žmonės iš karto patikėjo, kad šie pratimai gali padėti tvarkantis su COVID-19 infekcija, o kiti numojo ranka - nesąmonė. Kaip yra iš tikrųjų?

Michaelas Niedermanas, gydytojas iš Niujorko, teigia, kad kvėpavimo pratimai iš tikrųjų gali padėti lengvesne COVID-19 forma sergantiems žmonėms. Gilūs įkvėpimai padeda atverti plaučius - kuo didesnę plaučių dalį naudosime, tuo prastesnės sąlygos bus infekcijos atsirasti. Tai taip pat gali padėti išvalyti gleives - giliai kvėpuojant gleivės yra tiesiog mechaniškai išjudinamos.

Tiesa, Niedermanas teigia, kad tokius kvėpavimo pratimus geriausia atlikti per nosį. COVID-19 sergantys žmonės dažnai kenčia nuo sauso kosulio. Giliai kvėpuodami pro burną jie gali iššaukti šiuos simptomus, o tai nebus labai malonu. Tiesą sakant, Niedermanas net nėra įsitikinęs to stipraus sukosėjimo pratimo pabaigoje nauda. COVID-19 sukelia sausą kosulį, todėl taip gleivėmis greičiausiai neatsikratysite.

Galiausiai, internete taip pat nesunku surasti patarimų, jog po šių pratimų reikėtų atsigulti ant pilvo. Ant pilvo guldomi ir sunkūs COVID-19 pacientai. Tai padeda orui pasiekti didesnę plaučių dalį. Tačiau taip guldomi tik tiek pacientai, kurių kraujyje deguonies yra nedaug. Kitaip tariant, lengva COVID-19 forma sergantiems žmonėms gultis ant pilvo tiesiog nėra prasmės.

Kvėpavimo pratimai nepadės pasveikti nuo COVID-19. Jie taip pat negali ir apsaugoti nuo šios ligos. Tačiau jie gali padėti palengvinti kai kuriuos simptomus. Todėl tie žmonės, kurie gydosi namie, gali tai išbandyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()