Kodėl kai kurie žmonės taip kategoriškai atsisako dėvėti kaukę?  (27)

Moksliškai įrodyta, kad kaukių dėvėjimas mažina koronaviruso ir kitų infekcinių ligų plitimą, tačiau vis dar ne visi lietuviai geranoriškai žiūri kaukių pusėn. Kodėl? Specialistai išskiria kelias priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiki ne tuo, kuo reikia

Infektologas prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis sako, kad žmonės yra labiau linkę tikėti tais, kurie pasisako neigiamai.

„Galia, bet žmonės tiki įvairiausiais mitais, tik ne tuo, kas yra pripažinta. Psichologai sako, pavyzdžiui, mergina nusipirks suknutę, dvi draugės pasakys, kad ji atrodo dailiai, o trečioji – išpeiks. Spėkite, kuria drauge mergina patikės?

Taip ir su kaukėmis. Yra žmonių, kurie niekada nedėvėjo kaukių, nedėvės ir vargu, ar mes juos įtikinsime. Tas pats gripas kasmet priverčia kinus, japonus dėvėti kaukes. Ten nekyla abejonių, kad tai daryti reikia ir tai yra veiksminga. Tik Europoje mums kaukės – vis dar neįprasta.

Iš tiesų dabar ne laikas ir ne vieta dvejonėms“, – mano profesorius.

Įrodyta moksliškai

A.Laiškonis pažymėjo, kad paskelbti naujausi moksliniai tyrimai nenuginčijamai įrodo kaukių dėvėjimo efektyvumą.

„Ką tik buvo paskelbtas mokslinis straipsnis, kuriame nurodoma, jog Kanadoje, Simono Fraserio universitete su didele imtimi žmonių buvo atliktas mokslininkų tyrimas.

 

Teigiama, kad liepos pradžioje Kanadoje įvedus reikalavimą patalpose dėvėti kaukes, rugpjūčio viduryje savaitinis naujų atvejų skaičius šalyje galimai sumažėjo 25-40 proc. – o tai reiškia nuo 700 iki 1100 mažiau susirgimų per savaitę.

Tyrime du mėnesius buvo analizuojamas kaukių dėvėjimo poveikis visuose 34 Ontarijo visuomenės sveikatos skyriuose.

Kaukės – amžių išbandyta apsaugos priemonė“, – aiškino profesorius.

Mano, kad apsinuodys CO2

Taip pat buvo ištirta, ar kaukės nesulaiko anglies dvideginio, kas nulemia galvos svaigimą. Infektologas patikino, kad dėl šito jaudintis taip pat nevertėtų.

„Galima patikinti, kad ne, kaukės CO2 nesulaiko. O kalbant apie dusulį, ilgiau panešiojus kaukes – tai nėra dujų mainų pokyčių sinonimas. Dėvint kaukę sumažėja įkvepiamo oro srautas, tačiau anglies dvideginis visiškai su svaiguliu nėra susijęs“, – pažymėjo A.Laiškonis.

Profesoriaus minimame straipsnyje „Veido kaukių poveikis dujų mainams sveikiems žmonėms ir pacientams, sergantiems LOPL“, – daktaras Michaelas Camposas ir bendraautoriai įvertino dujų mainų problemą – tai yra, deguonies lygio ar anglies dioksido kiekio pokyčius sveikų žmonių ir karo veteranų, sergančių lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL) organizmuose prieš chirurginių kaukių naudojimą ir jas jau naudojat. LOPL sergantys žmonės kvėpavimui turi sutelkti daugiau pastangų, o tai gali sukelti dusulį ir (arba) nuovargį. Išsamiau su tyrimu galite susipažinti čia.

Nepamirškite rekomendacijų

 

Infektologas A.Laiškonis priminė, kad rekomenduojama dėvėti ne mažiau nei dviejų sluoksnių audinio kaukę.

„Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir Ekstremalių sveikatai situacijų centras eina tinkama linkme, jų rekomendacijomis reikėtų kliautis.

Medžiaginės kaukės yra tinkamos 8 valandoms. Po to jas reikia gerai išplauti muilu su vandeniu. Medicininės kaukės tinkamos 3-4 valandoms ir tuomet reikia išmesti. Visose gydymo įstaigose pamatysite, kad kaukės išmetamos.

 

Jei žmonės laikysis tokių higienos normų, tuomet kaukių dėvėjimas tikrai būtų naudingas“, – akcentavo specialistas.

Sveikatos apsaugos ministerija pabrėžia, kad nemedicininės kaukės turi saugoti, o ne imituoti apsaugą, todėl kaukę reikia rinktis atsakingai. Rekomenduojama, kad nemedicininės kaukės atitiktų šiuos kriterijus:

  • Kaukė turi sudaryti fizinį barjerą oro lašeliams patekti į kvėpavimo takus per nosį ir burną.
  • Kaukė turi būti trijų medžiagos sluoksnių, tankaus audinio arba dviejų sluoksnių su vidine kišenėle trečiam sluoksniui įdėti.
  • Kaukė turi būti vientisa (be skylių, nepermatomos ir pan.).
  • Kaukė turi būti tinkamo dydžio, kad dengtų nosį ir burną bei priglustų prie veido.
  • Kaukės vidinis sluoksnis turi būti iš medžiagos, gerai sugeriančios drėgmę, išorinis – iš medžiagos, iš kurios itin greitai išgaruotų drėgmė, o kaukės trečiasis sluoksnis, kuris įdedamas kaip filtras, gali būti iš tankios polipropileno medžiagos.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gintarė Kami
(7)
(9)
(-2)

Komentarai (27)