Turite nusiskundimų dėl Lietuvos ligoninių maisto? Šveicarijoje nuo ligoninės maisto pacientai miršta  ()

Reta ligoninė gali pasigirti puikiu maistu. Ir šiuo klausimu yra įvairių nuomonių – vieniems maistas tinka ir patinka, kiti savo neigiamą nuomonę išreiškia viešai. Visgi, tai ne tik skonio reikalas. Šveicarijoje nuo ligoninėse tiekiamo maisto miršta pacientai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės, hospitalizuoti dėl lėtinio širdies nepakankamumo, turėtų būti maitinami šviežiu ir subalansuotu maistu. Tipiškas ligoninės maistas nėra vaistas, kurio šiems pacientams reikia.

Tyrimui pasitelkti 645 žmonės, hospitalizuoti Šveicarijos ligoninėse dėl lėtinio širdies nepakankamumo. Atsitiktinių imčių tyrimas parodė, kad tiems, kuriems reguliariai duodavo ligoninės maisto, per 30 dienų beveik dvigubai padidėjo mirtingumo rizika.

Išvados rodo, kad prastas ligoninių maistas gali sukelti rimtą pavojų pažeidžiamų pacientų sveikatai ir gerovei.

„Mūsų tyrimas nepateikia įrodymų apie atskirų mitybos komponentų poveikį“, – aiškina tyrimo autoriai, – „bet verčiau siūlo, kad bendra mitybos paramos teikimo strategija, siekiant įvairių mitybos tikslų ligoninėje, esant ūmiai ligai, yra naudinga pacientams, sergantiems lėtiniu širdies nepakankamumu“.

Per dvi dienas nuo hospitalizavimo pusė tyrime dalyvavusių pacientų gavo mitybos planą iš dietologo, kuris padėjo jiems nustatyti ir pasiekti savo energijos, baltymų ir mikroelementų tikslus, individualiai maitinantis ir tikrinant kas dieną ar dvi dienas.

 

Išrašomi iš ligoninės pacientai taip pat gaudavo mitybos patarimus ir maisto papildus.

Kita tyriamosios grupės pusė dietos iš esmės nepaisė. Hospitalizacijos metu jie gavo standartinį maistą ligoninėje „pagal savo galimybes ir norą valgyti, be mitybos konsultacijų ir rekomendacijų dėl papildomos mitybos paramos“.

Kaip paaiškėjo, dvi skirtingos dietos buvo susijusios su reikšmingais gyvenimo kokybės ir kiekybės skirtumais.

Po 180 dienų mirė maždaug ketvirtadalis pacientų, kuriems ligoninėje buvo suteiktos konsultacijos mitybos klausimais ir paskirta dieta. Tai parodo, koks sunkus yra lėtinis širdies nepakankamumas. Tačiau per tą patį laikotarpį mirė net trečdalis pacientų, kurie neturėjo sudaryto mitybos plano. Ir tai yra labai dideli skaičiai.

Ligoninės maistas garsėja tuo, kad yra fasuotas ir stipriai perdirbtas, todėl rezultatai iš dalies nelabai stebina. Užuot turėję geriausią mokslu pagrįstą meniu, ligoninės patiekalai dažnai gaminami dėl noro sutaupyti pinigų.

Nors ligoninės maistas daugeliui pacientų gali pasirodyti nekenksmingas, pacientams, sergantiems ypač sunkiomis ligomis, tokiomis kaip lėtinis širdies nepakankamumas, toks mitybos planas galiausiai gali būti mirtinas.

 

Valgant perdirbtus ir riebius maisto produktus, arterijose gali kauptis papildomos apnašos, kurios ateityje kels dar didesnę širdies nepakankamumo riziką. Remiantis įrodymais, šie pacientai turėtų sutelkti dėmesį į vaisius ir daržoves, tuo pačiu ribodami natrio (ne tik druskos) ir skysčių vartojimą.

Natris natūraliai randamas maisto produktuose, tačiau daug jo dedama perdirbant maistą ir jį ruošiant. Daugelyje maisto produktų, kurie nėra sūrūs, vis tiek gali būti daug natrio. Didelis natrio kiekis gali būti paslėptas konservuotuose, perdirbtuose ir paprastuose maisto produktuose.

Nors Šveicarijoje atliktas tyrimas nėra didelis, išvados vis dėlto rodo, kad mitybos patarimai ir pagalba ligoninėje gali pagerinti žmogaus gyvenimo kokybę ir galbūt netgi išgelbėti jo gyvybę.

Tyrimas buvo paskelbtas „Journal of the American College of Cardiology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(7)
(7)

Komentarai ()