G-7 lyderiai priėmė sprendimą dėl klimato kaitos: neramina finansų klausimas ir pažadai dėl akmens anglies  ()

Penktadienį Anglijos pietvakarinėje Kornvalio grafystėje didžiojo septyneto (G-7) lyderiai pradėjo susitikimą, į kurio dienotvarkę taip pat įtrauktas ir „žaliasis kursas". Aukščiausiojo lygio susitikime pasiekta tam tikra pažanga, ypač skelbiant akmens anglies – kuro, kuris paskatino pramonės revoliuciją ir dėl kurio sparčiai didėjo išmetamųjų teršalų kiekis, – išnykimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neramina finansų klausimas

Dvišaliuose susitarimuose besivystančioms šalims buvo pasiūlytas papildomas finansavimas, tačiau, nors dar nematėme detalių, aišku, kad jis nesieks žadėtos 100 mlrd. sumos.

Kampanijos dalyviai įspėja, kad nebus sudarytas bendras susitarimas dėl klimato apsaugos, jei ši suma nebus pasiekta ir užtikrinta gruodžio mėn. Glazge vyksiančioje svarbioje COP26 klimato kaitos konferencijoje.

Teresa Anderson iš organizacijos „Action Aid" sakė: „Turtingosios šalys iki šiol nesugebėjo įvykdyti klimato kaitos finansavimo įsipareigojimų. Dauguma iki šiol suteiktų lėšų buvo paskolos, dėl kurių pažeidžiamos šalys dar labiau grimzta į skolas ir skurdą."

 

Finansų klausimas – nuolatinė klimato derybų problema – dar labiau paaštrėjo dėl neturtingų šalių reikalavimų suteikti daugiau pagalbos tvarkantis su COVID-19.

Pažadai dėl akmens anglies

Šis ginčas užgožė kai kuriuos daug žadančius G7 žingsnius. Prezidentas J.Bidenas kalbėjo apie akmens anglių naudojimo elektros energijos gamybai Amerikoje pabaigą (be jokios informacijos apie datą ar apie tai, kaip jam pavyks priimti teisės aktą Kongrese).

Prezidentas taip pat prabilo apie neturtingų šalių anglių finansavimo pabaigą. Tai sukels spaudimą Kinijai, kad ši pasektų jo pavyzdžiu.

 

Yra ir kita su anglimis susijusi detalė: saujelė turtingų šalių pasiūlys iki 2 mlrd. dolerių per metus, kad padėtų besivystančioms šalims atsisakyti anglies. Tai dar vienas ženklas, kad pasaulis kartu kovoja su klimato kaita.

„Turtingiausios pasaulio demokratinės šalys į tobulą planetos krizių audrą sureagavo parengdamos planą" – lyderių susitikimą BBC portalui apibūdino Laurence'as Tubiana, buvęs Prancūzijos derybininkas dėl klimato kaitos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()