Kirtis antivakseriams: didelę skiepų riziką skelbęs tyrimas atšauktas kaip klaidingas - autoriai atsiprašė  (174)

Tyrimas, įkeltas į priešpublikacinę duomenų bazę „MedRxiv“, kuriame buvo teigiama, kad pasiskiepijus nuo COVI-19, rizika patirti miokarditą yra 1 iš 1 000, buvo atšauktas dėl klaidingų skaičiavimų. Autoriai atsiprašė dėl klaidos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„MedRxiv“ yra svetainė, kurioje skelbiami tyrimai, kurie dar nėra recenzuoti, teigia „Reuters“.

Pirmą kartą tyrimas buvo paskelbtas rugsėjo 16 d. Jį atliko Otavos universiteto (Kanada) Širdies instituto mokslininkai. Jis buvo plačiai naudojamas propaguojant idėją, kad COVID-19 vakcina yra nesaugi.

Tačiau tyrimas buvo atšauktas dėl skaičiavimo klaidos, praneša „Reuters“.

Miokardito – širdies raumens uždegimo – dažnumas buvo apskaičiuotas padalijus Otavoje panaudotų COVID-19 vakcinų skaičių iš šios širdies ligos atvejų skaičiaus.

Tyrimo autorių skaičiavimais, miokardito rizika buvo 1 iš 1000 – arba 0,1 proc.

Tačiau tyrime naudoti skaičiai buvo klaidingi. Autoriai gerokai nuvertino vakcinavimo mieste skaičius, pateikdami 25 kartus mažesnį skaičių, nei buvo iš tikrųjų.

Iš pradžių jie teigė, kad buvo panaudotos 32 379 vakcinos – nors iš tikrųjų jų buvo 854 930.

Dėl šio klaidingo apskaičiavimo rugsėjo 24 d. tyrimas buvo atšauktas, o tyrėjai savo pranešime nurodė, kad „nurodytas sergamumas pasirodė labai padidintas dėl neteisingai mažo vardiklio (t.y. dozių, suleistų per tyrimo laikotarpį, skaičiaus)“. Mokslininkai teigė, kad patys peržiūrėjo „Open Ottawa“ turimus duomenis ir nustatė, kad vardiklis iš tiesų buvo smarkiai per mažas, o tikrasis panaudotų vakcinų dozių skaičius buvo didesnis nei 800 000.

 

„Siekdami neklaidinti kolegų, plačiosios visuomenės ir žiniasklaidos, mes, tyrimo autoriai, vieningai norime atšaukti šį straipsnį dėl neteisingų sergamumo duomenų“, – pridūrė jie.

Otavos universiteto Širdies institutas taip pat paskelbė atsiprašymą dėl bet kokios dėl šio tyrimo pasklidusios dezinformacijos.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai, remdamiesi vakcinų duomenų bazės „Vaccine Safety Datalink“ duomenimis, agentūrai „Reuters“ pranešė, kad kiti tyrimai rodo, jog vertinant visas amžiaus grupes bendrai, „reikšmingo ryšio tarp miokardito / perikardito ir iRNR vakcinų nėra“, tačiau perspėjo apie pastebėtą ryšį tarp iRNR vakcinų ir miokardito / perikardito jaunesnių asmenų – ir ypač jaunų vyrų.

 

Tačiau atlikus išankstinį miokardito paplitimo tarp jaunų vyrų tyrimą nustatyta, kad tikimybė susirgti miokarditu, kurį sukelia COVID-19, yra šešis kartus didesnė, nei gauti tą patį miokarditą nuo vakcinos.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai ir toliau pabrėžia vakcinos svarbą, teigdami, kad bet kokia žinoma COVID-19 vakcinos rizika yra gerokai mažesnė už jos sukuriamą naudą.

Parengta pagal „Business Insider“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(8)
(16)

Komentarai (174)