JAV patvirtintos pirmosios „etiškos“ žmogaus kamieninių ląstelių linijos  (5)

JAV vyriausybė trečiadienį patvirtino pirmąsias 13 žmogaus embrioninių kamieninių ląstelių linijų, kuriomis mokslininkai galės naudotis ir gauti milijonus dolerių federalinių lėšų, kaip kovo mėnesį žadėjo prezidentas Barackas Obama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tas linijas naudodamiesi privačiais fondais sukūrė du tyrėjai iš Harvardo universiteto ir Rockefellerio universiteto, sakė Nacionalinių sveikatos institutų (NIH) direktorius Francisas Collinsas.

Kovo mėnesį B.Obama panaikino suvaržymus dėl žmogaus embrioninių kamieninių ląstelių tyrimų, kuriuos įvedė jo pirmtakas George'as W.Bushas. Tačiau jis negalėjo panaikinti Kongreso įvestų suvaržymų, pagal kuriuos draudžiama naudoti federalines lėšas kamieninėms ląstelėms gauti, jei tam reikia sunaikinti žmogaus embrioną. Tad dabartinis sprendimas sudaro sąlygas mokslininkams naudoti federalines lėšas darbui su kitų sukurtomis kamieninių ląstelių linijomis.

NIH įsteigė komisiją, kuri sprendė, kurios kamieninių ląstelių linijos atitinka griežtus etinius suvaržymus. Tos ląstelės, pavyzdžiui, turi būti išgautos naudojant vaisingumo klinikose atlikusius ir padovanotus embrionus, o tėvai turi būti pasirašę detalius sutikimo dokumentus.

Mokslininkai tikisi, kad pasinaudodami embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis galės padaryti perversmą medicinos srityje ir išauginti naujus audinius vietoje tų, kuriuos pažeidė liga. Oponentai sako, kad žmogaus embrionų negalima naikinti dėl jokių priežasčių.

Etiškai priimtinos

Tačiau F.Collinsas sakė, kad NIH patvirtintos linijos yra priimtinas kompromisas: „Jos yra iš embrionų, gautų etiškai pagrįstų sutikimo procesų metu“.

Šiuo metu svarstomos dar 96 linijos ir artimiausiu metų galima tikėtis daugiau patvirtintų linijų, pridūrė F.Collinsas.

11 iš minimų linijų sukūrė George'as Daley iš Masačusetse įsikūrusio Harvardo kamieninių ląstelių instituto. Jis sakė, kad jo laboratorija kamieninių ląstelių linijas pradėjo kurti 2006 metais, naudodamasi privačiomis aukomis, o dabar laukia galimybės pasinaudoti federaliniais pinigais.

Pasak F.Collinso, embrioninių kamieninių ląstelių vis tiek reikia tyrimams, nors mokslininkai ir rado būdų paprastas organizmo ląsteles paversti į embrionines kamienines ląsteles panašiomis ląstelėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)