Neandertaliečiai darydavosi makiažą  (7)

Britų archeologai teigia galintys įrodyti, kad neandertaliečiai prieš 50 tūkst. metų pirmieji pasaulyje darydavosi makiažą, praneša Dailymail.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai iš Bristolio universiteto Ispanijoje, Mursijos provincijoje, rado kriaukles, kuriose buvo pigmentų nuosėdų. Manoma, kad jos galėjo būti naudojamos neandertaliečių kaip talpyklos makiažo dažams.

Atidžiai ištyrus kriauklių nuosėdas rasta geltonos spalvos dažų, kurie galėjo būti naudojami kaip makiažo pagrindas, taip pat raudonų miltelių, sumaišytų su juodomis blizgaus metalo dulkėmis.

Mokslininkai teigia, kad šie atradimai įrodo, kad ne tik modernusis žmogus darėsi makiažą pasigražinti ar ritualiniais tikslais.

Profesorius Joao Zilhao, iš Bristolio universiteto, teigė, kad tai įrodo, jog neandertaliečiai galėjo abstrakčiai protauti. Jis sakė: „Tai pirmasis tikras įrodymas, kad prieš 50 tūkst. metų, dešimt tūkstančių metų iki moderniam žmogui pasirodant Europoje, neandertaliečių elgesys buvo simboliškai organizuotas. Akivaizdu, kad neandertaliečiai naudojo kosmetiką, maišytus dažus, kurie yra kur kas daugiau nei paprastas kūno dažymas.“

Manoma, kad dalį skaldytų ir dažytų kriauklių neandertaliečiai nešiojo kaip papuošalus.

Vėlyvojo paleolito periodu, maždaug prieš 40 tūkst. metų, neandertaliečiai ir protingieji žmonės gyveno kartu, vėliau neandertaliečiai išnyko. Tačiau profesorius J. Zilhao aiškino, kad rastos kriauklės yra datuojamos 10 tūkst. metų prieš šį „kontaktą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)