Marso misijose planuojama pritaikyti akustinės levitacijos reiškinį (Video)  (9)

Kad ir kaip atrodytų keista, ateityje, vykdant Marso tyrimų ir kolonizavimo misijas, viena esminių problemų bus dulkės. Šioje planetoje praktiškai nėra atmosferos, taip pat trūks bet kokių įmanomų priemonių dulkėms paprasčiausiai nuplauti, todėl jos gali kelti grėsmę bet kokiai žmogaus veiklai. Tačiau sprendimas jau beveik baigiamas kurti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai dulkes kontroliuoti bando taikydami akustinės levitacijos reiškinį. Mažytes daleles nuo paviršių pakelti galima naudojant specialiai suderintus stereo garsiakalbius. Aukšto dažnio garso bangos nukreipiamos į jas fokusuojantį vamzdį - jos tada sukelia pakankamai didelę keliamąją jėgą, kad nuo paviršiaus galėtų pakelti nepageidaujamus svetimkūnius, rašoma sausio mėnesio žurnalo "Journal of the Acoustical Society of America" numeryje.

Dulkės yra viena esminių kliūčių, kurią reikės įveikti norint sėkmingai įkurti nuolatinę Mėnulio arba Marso bazę. Šiuose dangaus kūnuose nėra atmosferos, tekančio vandens, todėl dulkės ramybės sąlygomis visiškai nejuda, o aštrūs jų kampai nenusišlifuoja. Todėl šios dalelės visam laikui išsaugo "stipriai abrazyvines savybes yra yra aštrios, tarsi ką tik sudaužytos stiklo šukės", sako Kolorado Boulder universiteto (JAV) fizikas Zoltan'as Sternovsky. Nuo Saulės vėjo ir ultravioletinės spinduliuotės dulkės įsikrauna statiniu elektros krūviu ir pradeda lipti prie visų medžiagų, įskaitant astronautų skafandrus. Čia jos ilgainiui netgi gali prasiskverbti pro jungiamąsias pirštinių siūles. Dulkės taip pat prikimba prie Saulės baterijų, kurios tiekia energiją instrumentams ir savaeigėms transporto priemonėms. Marse, priešingai nei Mėnulyje, egzistuoja reta atmosfera, ir kartas nuo karto kylantys viesulai nušlifuoja smulkias daleles, tačiau jų statinis krūvis vis gi išlieka.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)