Skirtumai tarp žmogaus ir vaisinės muselės  (0)

Mokslininkų teigimu vaisinės muselės yra visiškai skirtingos negu žmonės, tačiau ne savo genų skaičiumi ar dydžiu, bet baltymų sąveikų skaičiumi kiekviename organizme. Tai paaiškėjo sukūrus naują būdą kaip įvertinti baltymų sąveikų skaičių bet kokiame organizme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis naujas tyrinėjimas publikuotas šio mėnesio 13 dieną, „Proceedings of the National Academy of Sciences” moksliniame žurnale. Išspausdintame straipsnyje rašoma, jog žmogus turi maždaug 10 kartų daugiau baltymų sąveikų, nei vaisinės muselės ir 20 kartų daugiau, nei patys paprasčiausi bent vieną mielinę ląstelę turintys organizmai.

Įdomu tai, jog sąveikų palyginimai akivaizdžiai prieštarauja rezultatams, gautiems lyginant skirtingus organizmus genų skaičiumi. Pastaruoju būdu lyginant skirtingus organizmus gauti rezultatai rodo, jog žmogus turi apie 24 000 genų, o vaisinė muselė turi apie 14 000 genų.

Baltymų sąveikos mūsų, ir ne tik, organizmuose vyksta nuolat. Virškinant maistą ar organizmui kovojant su kokia nors infekcija, vyksta daugybė sąveikų, tarp begalės baltymų rūšių. Iki šiol niekam nepavyko susumuoti šių sąveikų, tačiau dabar tai įmanoma. Tam yra naudojami matematiniai skaičiavimai, kurie leidžia numatyti visą baltymų sąveikų tinklą organizme. Tiesa, šį tinklą sudaro tie baltymai, kurie mokslininkams yra žinomi iki šiol.

Ateityje ketinama tobulinti kol kas dar gana primityvų metodą. Galbūt, jau greit ir tiksliai žinosime kodėl mielės yra tinkamos duonos ar alaus gamyboje, kai tuo tarpu artimos mielėms rūšys sukelia grybelines infekcijas, nuo kurių miršta nemažai žmonių.

Iliustracijoje: vaisinė muselė

Parengė: Evaldas 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: